Ozb-verhoging Groningen doet ‘pijn in het hart’

De coalitiepartijen in de Groninger gemeenteraad zien weinig in de verhoging van de onroerendezaakbelasting, maar zien in dat het noodzakelijk is.

Vorige week werd bekend dat de ozb in de gemeente Groningen wordt verhoogd. Inwoners van Haren en Groningen moeten meer gaan betalen, mensen in Ten Boer minder. Met een verhoging van het tarief van de ozb en omdat de woningen meer waard zijn geworden, hoopt de gemeente 10 procent meer op te halen.

De verhoging is nodig omdat het nieuwe college tekortschietende budgetten vanuit de rijksoverheid moet opvangen op de sociale zekerheid en zorg. Ook voor onder andere leefkwaliteit, wijkvernieuwing en energietransitie worden investeringen gedaan.

‘Valse start’

Leendert van der Laan (Stad en Ommeland) verwijt de coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie dat de verhoging niet in de verkiezingsprogramma’s staan. „Dit is absoluut een valse start”, zegt hij.

De VVD is met name kritisch op de forse lastenstijging voor woningeigenaren. Die worden volgens de VVD door het college weggezet als profiteurs. „Maar er moet niet vergeten worden dat dit juist de mensen zijn die de economie draaiende houden”, zegt raadslid Esther Hessels. In plaats van het verhogen van de ozb, ziet de VVD het liefst dat de basisbaan niet doorgaat.

Niet te juichen

D66-fractievoorzitter Berndt Benjamins kan de verhoging van de ozb moeilijk verteren: „D66 staat nooit te juichen bij lastenverhogingen. Na veel wikken en wegen kwamen we tot dit voorstel. Het doet mij pijn in mijn hart dat mijn fractie dit voorstel steunt, maar we doen het omdat we wijken willen aanpakken, leefkwaliteit willen verhogen en zorgen dat inwoners en ondernemers daarvan profiteren.”

Jasper Been (GroenLinks) noemt het de „meest eerlijke lastenverzwaring. Het is volgens mij een goede manier om te zorgen dat mensen die iets meer te besteden hebben, iets meer bijdragen.” De PvdA zegt dat de lastenverhoging per huis beperkt blijft en dat het niet om heel veel gaat, maar genoeg oplevert om ambities waar te maken.

Algemene begroting

Wethouder Paul de Rook (D66) daagde partijen uit om met voorstellen te komen, waardoor de stijging van de ozb niet nodig is. Deze opmerking kwam als een boemerang terug in een reactie van CDA-fractievoorzitter René Bolle: „De ozb kan eigenlijk niet los worden gezien van de begroting van de gemeente, die gaat over hoe het geld verdeeld wordt. Aan die begroting werkt het college nog.”

„De verhoging van de ozb is nodig voor ambities die in het coalitieakkoord staan. Dat is gesloten door coalitiepartijen. We gaan als raad over de ozb en de begroting, niet over het coalitieakkoord”, aldus Bolle. De begroting wordt in april gepresenteerd door het college. In mei spreekt de gemeenteraad erover.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.