Pé en Rinus bestaan 40 jaar: bekijk hier foto's en video's uit hun eigen archief

Het eerste optreden van Pé en Rinus bij Albertus Magnus. Ze wonnen de eerste prijs met Appelscha/Gezina. Foto Pé en Rinus

Het is vrijdag 31 januari 2020 precies veertig jaar geleden dat Pé en Rinus voor het eerst samen optraden. De twee stonden op het podium tijdens een songfestival van studentenvereniging Albertus Magnus. Ze brachten Appelscha/Gezina, twee liedjes die later één werden en wonnen de eerste prijs.

Het duo Pé en Rinus, de alter ego’s van Peter de Haan uit Loppersum en Frank den Hollander uit Middelburg, werd later bijgestaan door begeleidingsband De Containers en bestond vier jaar. Tussen 1980 en 1984 traden ze onnoemlijk veel op, namen twee albums op, Op verziede in Waskemeer en Nait goud geld weg en verrijkten de Groningstalige muziekcanon met klassiekers als ‘Hoornse Plas’, ‘Z-side’, ‘Baukelien’, ‘Framenummer’, ‘Plattelandsvrouwen’ en ‘Zundagoavend Blues’.

De Bende van Baflo Bill

De twee sloegen de handen een paar jaar later weer ineen en begonnen in 1988 met De Bende van Baflo Bill, met onder anderen Alina Kiers. Die groep bestond tien jaar, maakte ook een aantal albums en daarna traden De Haan en Den Hollander op als Voorheen de Bende, Voorheen de Bende mit pazzipanten, gewoon Pé en Rinus en als Opnieuw Voorheen de Bende.

Zwarte Cross

Het duo trad onder meer op met het Metropool Orkest, op de Zwarte Cross en kreeg een koninklijke onderscheiding voor de verdiensten voor de Groningse cultuur. In november 2018 ging ‘Pé en Rinus, the Movie’ in première in theater DOT.

Ze vieren het veertigjarig bestaan onder meer met een jubileumtournee met oude en nieuwe liedjes. Het eerste optreden is in maart.

Bekijk hier een serie foto’s en video’s van Pé en Rinus door de jaren heen. De beelden (in willekeurige volgorde) zijn afkomstig uit hun eigen archief:

loading

loading

loading


loading

loading

loading

loading

loading
loading

loading

loading

menu