Paardenhouders zadelen Eemsmond op met mest

Paardenhouders in Eemsmond dumpen op grote schaal mest in de groene gft-container. De gemeente trekt de teugels aan.

De gemeentelijke vuilnisdienst stoot iedere twee weken op minstens 10.000 kilo paardenmest bij zijn gft-ronde. Dat zijn bijna honderd containers vol en loopt op tot 10 procent van de totale hoeveelheid ingezameld groente-, fruit- en tuinafval.

Paardenhouders besparen zich daarmee de kosten van bewerkelijker methoden om van hun mest af te komen. Maar het is wel illegaal, waarschuwt verantwoordelijk wethouder Harrie Sienot.

Harder optreden

Paardenmest is verboden in de groene container. En dat is niet voor niks, zegt Sienot. ,,Het verstoort het composteringsproces bij de vuilverwerking.’’

De gemeente gaat daarom harder optreden tegen overtredingen. ,,Onze afvalcoaches houden nog strenger de hand aan de regels.’’ Bij overtreding volgt een waarschuwing en worden containers bij de betreffende paardenhouder extra gecontroleerd. ,,Bij de derde keer wordt de gft-container niet meer geleegd.’’’

De illegale dump van paardenmest is een van de neveneffecten die de gemeente Eemsmond ziet sinds ze niet meer wekelijks zowel het gft-afval als het huisvuil inzamelt. Bij het nieuwe ‘alternerend’ systeem wordt de ene week de groene container geleegd en de andere week de grijze.

Aan de ene kant bespaart dat bijna 70 mille aan stort- en verwerkingskosten. Sinds de invoering, begin vorig jaar, is vooral de hoeveelheid huishoudelijk ‘restafval’ dat naar de vuilstort gaat met 20 procent teruggelopen. Dat is gemiddeld 80 kilo per inwoner minder.

Illegale dumpingen

Aan de andere kant constateert Eemsmond een groeiend aantal illegale dumpingen. Inwoners die kennelijk niet genoeg hebben aan de tweewekelijkse ophaalronde, proberen zo af te komen van het afval dat ze niet kwijt kunnen in hun overvolle container.

Zowel langs de weg als bij de 36 centrale wijkcontainers in de gemeente worden vuilniszakken en groenafval gedumpt. Zelfs bij 200 officieel onbewoonde adressen worden nog wekelijks grijze containers aan de straat gezet door anderen die van hun afval af proberen te komen.

menu