Paardensport ligt stil na uitbraak van agressief Rhino-virus in Spanje

Paardensportwedstrijden tot eind maart geschrapt om virus ANP

De paardensport voor topruiters ligt stil na de uitbraak van een agressieve variant van het Rhino-virus in Spanje. Het gevreesde paardenvirus is nog niet in Nederland geconstateerd, maar paardenhouders zijn op hun hoede.

De internationale sportbond FEI heeft internationale wedstrijden tot 28 maart geschrapt. De maatregel treft tien landen van het Europa, waaronder Nederland. Ook het topevenement Dutch Masters (voorheen Indoor Brabant) dat volgende week zou beginnen, valt onder het verbod.

,,Dit virus wil je niet op stal. Daar kunnen paarden aan kapot gaan, en ook je bedrijf. Bliksem’’, reageert manegehouder Louwe Mulder uit Tolbert. Zijn HJC-complex geldt als een van de meest luxe evenemententerrein voor de paardensport in Noord-Nederland.

Corona

Wedstrijden en evenementen voor de amateursport liggen al maanden stil vanwege de corona-pandemie. Alleen jongeren onder 18 jaar mogen in hun sport zonder restricties beoefenen. En topruiters mochten met strenge corona-maatregelen in actie komen.

Komend weekend wilde Mulder weer een voorzichtige start maken met een eerste meetproefdag voor jeugdruiters van de plaatselijke vereniging. Het is nog afwachten of de Nederlandse sportbond KNHS lokale evenementen gaat verbieden nu wordt gevreesd voor het besmettelijke Rhino-virus.

Paardenwereld houdt het hart vast

In het Spaanse Valencia overleden afgelopen weekend vier springpaarden aan het virus dat neurologische klachten veroorzaakt. 84 andere paarden die werden uitgebracht op het internationale concours aldaar zijn besmet en in levensgevaar. Omdat de organisatie ruiters met hun paarden heeft laten vertrekken terwijl het virus al heerste op het evenement, houdt de paardenwereld het hart vast. Het virus gaat vrij snel over van het ene paard op het andere paard.

Volgens Dierenarts Fred Smit van Dierenartsenpraktijk Schildwolde is er geen paniek onder paardenhouders. ,,We hebben een aantal telefoontjes gekregen van eigenaren die hun paard tegen het virus willen laten inenten.’’ Inenten is zeker een optie om je paard te beschermen, maar het werkt pas echt goed als alle paarden en ponies worden gevaccineerd. ,,Dan verminder je de circulatie van het virus. Net als bij corona.’’

De paardenwereld wordt met regelmaat geconfronteerd met een uitbraak van het Rhinovirus. Vorig jaar nog werd Maverick Stables in Lelystad getroffen. In totaal werden 18 paarden ziek, waarvan er zes overleden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen