Paas rekent op Gasberaad en Groninger Bodem Beweging

Commissaris van de Koning René Paas heeft goede hoop dat de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad aanschuiven bij de minister.

Deze week weigerden de twee maatschappelijke organisaties met de minister te onderhandelen over een nieuw schadeprotocol voor gedupeerden van de gaswinning.

Ze pikten niet dat er op de onderhandelingstafel toch voorstellen van de NAM zouden liggen. Afgesproken was namelijk dat het voorstel van de regio voor een nieuw schadeprotocol uitgangspunt zou zijn bij de besprekingen.

Bedrijfsongevalletje

Paas gaat ervan uit dat na een verklaring van Wiebes de kou uit de lucht is. ,,Hij heeft duidelijk gemaakt dat de documenten van de NAM niet van invloed zijn op de onderhandelingen. De NAM-stukken lagen toch op tafel. Dat had ons niet moeten overkomen. Een bedrijfsongevalletje.’’

Volgens Paas is duidelijk wat er moet gebeuren. ,,Groningers kunnen straks voor hun bevingsschade aankloppen bij een overheidsfonds. Ze hebben niets met de NAM te maken. De Staat moet de aansprakelijkheid en de betaling maar bij de achterdeur met de NAM regelen. Dat wordt bloody messy.’’

De commissaris is stellig in zijn opvatting over de positie van de NAM. ,,Opvattingen van de NAM zijn in de onderhandelingen tussen minister en regio geen argument meer. Wij rekenen op een publiek gasfonds dat bestuurd wordt door de overheid. De minister is dat met ons eens. We zijn onze hersenen aan het verzwikken hoe we dit snel kunnen regelen’’, zegt Paas. Hij wil zich niet vastpinnen op een datum. ,,Er is mij de afgelopen dagen vaak gevraagd wanneer er een nieuw schadeprotocol moet liggen. Ik zeg steeds: als we het eens zijn.’’

Goed gesprek

Ook het Groninger Gasberaad sprak gisteren met Wiebes. ,,Het was een goed gesprek. Hij heeft ons verzekerd dat het ontwerp voor een nieuw schadeprotocol van de regio leidraad is’’, zegt Susan Top van het Groninger Gasberaad.

Volgens Top is Wiebes ervan doordrongen dat dit de enige mogelijkheid is om verder te komen en steun van de Groningers te krijgen. ,,Het is niet zo dat wij nu direct plaats nemen aan de onderhandelingstafel. Ik wil alles wat Wiebes ons heeft gezegd op papier vastgelegd zien. Als dat gebeurt, wil ik mijn bestuur adviseren ons besluit te heroverwegen.’’ Ook de Groninger Bodem Beweging overweegt aan tafel te gaan als zeker is dat de NAM geen invloed heeft op het onderhandelingsproces.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.