Pablo Picasso moet verdachte van drugshandel uit brand helpen

Pablo Picasso moet verdachte van drugshandel uit brand helpen

Een 67-jarige man uit Nieuweschans, verdacht van drugshandel, had een bijzondere verklaring voor de aanwezigheid van 29.700 euro aan contanten in zijn woning: hij stond op het punt een schilderij te kopen van Pablo Picasso.

De verdachte zei dat hij het schilderij, met een waarde van 600.000 euro voor iemand zou kopen voor 145.000 euro. Het aangetroffen geld - in een tasje van H&M - had hij gekregen als aanbetaling. Het schilderij bevond zich in Moskou, maar zou worden overgebracht naar Berlijn. Daar zou de koop worden gesloten.

Stempel op achterzijde


Het ging, aldus de verdachte, om een moeilijk verkoopbaar werk van Picasso omdat op de achterzijde een stempel stond waaruit opgemaakt kan worden dat het werk in 1944 in het bezit was van Duitsers. Het is destijds mogelijk gestolen.

En waarom nu zo goedkoop? De verdachte: ,,De Griekse eigenaar kon vanwege de crisis in zijn land wel wat geld gebruiken.’’
De officier van justitie: ,,Een onaannemelijk verhaal.’’ Volgens de officier van justitie gaat het om drugsgeld.

Het geld werd gevonden nadat bij de politie een melding was binnengekomen dat er in de woning van de verdachte zou worden ingebroken. Binnen troffen agenten de bewoner (verdachte) aan en drie andere mannen. Toen een van de agenten een sterke wietlucht rook, werd de woning doorzocht. Dat leverde behalve de vondst van het geld ruim dertien kilo hennep op.

Doorzoeking onrechtmatig


Volgens advocaat Alex Allersma is de doorzoeking van de woning onrechtmatig geweest. Er was geen toestemming voor een doorzoeking. De politie zou dit verzuim achteraf in processen-verbaal hebben hersteld. Daarmee wordt de rechtbank misleid, aldus de advocaat. Consequentie moest zijn dat het Openbaar Ministerie (OM) het recht op vervolging heeft verspeeld. De verdachte gaat dan vrijuit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.