Paddepoel: stroom uit eigen windmolen

Een groep inwoners van de wijk Paddepoel in Groningen wil een aantal woningen voorzien van stroom uit een windmolen.

Met de molen denken bewoners Els en Titia Struiving mede-wijkbewoners enthousiast te maken voor de energiebesparingscampagne ‘Nul op de meter' in Paddepoel-Noord. Die gaat in januari van start.

,,Het is natuurlijk hartstikke leuk om de energie die je wel gebruikt, zelf op te wekken”, aldus de zussen. Volgens hen staan gemeente en provincie Groningen achter het idee.

‘Schattige kleine molen'

Bang voor een reusachtige windmolen met bijbehorende geluidsoverlast hoeven bewoners niet te zijn. De beoogde molen valt volledig in het niet bij de woonflats, maar komt waarschijnlijk niet eens in of bij de wijk te staan.

,,Het is een schattige kleine molen met rotoren van hout”, zegt Els Struiving. De molen die ze in gedachten heeft, is ontwikkeld door EAZ Wind in Schildwolde en kan volgens het bedrijf acht huishoudens van energie voorzien. Struiving vermoedt dat het bedrijf daarmee aan de zuinige kant zit en houdt rekening met meer afnemers. ,,Ik denk in Paddepoel wel tien.”

Dat gaat zeker lukken als het energiebesparingprogramma succesvol verloopt. ,,Daarmee zetten we de activiteiten van de Vereniging van Huiseigenaren Bouwfondswoningen Paddepoel voort, maar dan voor alle wijkbewoners. We veranderen het initiatief Paddepoel Energie(k) in een stichting die meerdere dingen doet.”

Financiering

Dat initiatief zorgde ervoor dat dertig bouwfondshuizen in de wijk in 2013 voor 10.000 euro aan energiekosten bespaarden door isolatie en de aanschaf van zonnepanelen en hr-ketels. De windmolen is een volgende stap.

De plek van de windmolen en de wijze van financieren zijn nog onduidelijk. De initiatiefnemers dachten zelf aan de Zernike Campus, maar door alle (toekomstige) bomen is dat bij nader inzien niet zo geschikt. ,,Het is niet ondenkbaar dat de molen ergens bij een boer op een mooie plek komt te staan. Als de windsituatie maar goed is. En het liefst zo dicht bij Paddepoel als mogelijk.” Voor de financiering bestaan nog verschillende opties. ,,Aandelen, de postcoderoosregeling voor korting op energiebelasting of crowdfunding. Als de molen maar ten goede komt aan de bewoners.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.