Pand Ali Baba was niet meer te redden

De brand dinsdagmorgen vroeg bij grillroom eetcafé Ali Baba aan het Prins Hendrikplein slaat een gat in het centrum. Het pand is zo goed als verloren.

Tot na de middag staan dinsdag brandweermensen na te blussen. Rood-witte linten moeten nieuwsgierigen op afstand houden. Op straathoeken en kruisingen houden agenten een oogje in het zeil, opdat mensen niet te dichtbij komen.

Onjuiste geruchten

Op afstand bespreken Veendammers de brand die dinsdagmorgen in alle vroege uitbrak. Er zouden gewonden zijn gevallen, er zaten huisdieren in het pand. Niets van dat alles, betoogt brandweerwoordvoerder Cyriel Hamstra. ,,Op het moment van de brand was er niemand in het pand aanwezig. Ook het woongedeelte boven het restaurant was leeg.’’ Ook zouden er geen huisdieren zijn geweest.

Tegen half drie in de ochtend kwam de eerste brandmelding binnen. ,,Omdat het om een felle, uitslaande brand ging in het centrum van Veendam hebben we vrij snel opgeschaald. Juist ook omdat we eerst nog niet wisten of er ook mensen in het gebouw zaten. We hebben nog een poging gedaan binnen te komen. De brand was zo hevig dat het niet verantwoord was.’’

Keuken

De schade aan omliggende panden bleef beperkt tot roet- en reukschade. Gebouwen in de omgeving hoefden niet te worden ontruimd. De Turkse bakker die pal naast het restaurant ligt was dinsdag overdag dicht. Het naastgelegen notariskantoor aan de andere kant, kon gewoon open.

Bewoners van appartementen achter Ali Baba die tijdens de brand zelf naar buiten waren gekomen, konden na enige tijd hun woning weer in. Mede door het inzetten van extra materieel zoals een extra bluswagen en een hoogwerker had de brandweer het vuur in ruim een uur onder controle. Tegen half vier kon het sein brand meester worden gegeven. Hoewel het onderzoek nog loopt, gaat de brandweer er vanuit dat brand aan de achterkant van het pand, bij de keuken is ontstaan Hamstra vermoedt door een technische oorzaak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.