Panorama Mesdag in tent op Waagplein Groningen

Een digitale variant van het Panorama van de schilder Hendrik Willem Mesdag, dat permanent in Den Haag is te zien, is de komende weken te aanschouwen in een tent op het Waagplein in Groningen.

Monteurs zijn al een paar dagen bezig met de installatie van veertien gebogen beeldschermen die aan elkaar gekoppeld een cirkel (panorama) met een omtrek van 120 meter vormen. Vanaf vrijdag is de tent open voor publiek.

Groningen eert de schilder omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat hij stierf. Eerder ging in het Noordelijk Scheepvaartmuseum de expositie Het Groningen van Mesdag en Israëls open. De tentoonstelling verklaart de bijzondere band van de schilders met Groningen.

Exposities
Mesdag was een zoon van de stijfselfabrikant, later bankier, Klaas Mesdag en zijn vrouw Johanna Wilhelmina van Giffen. Hij is in 1831 in Groningen geboren. Hij toonde al op jonge leeftijd belangstelling voor tekenen en schilderen. Zijn Groninger leermeesters waren C.B. Buijs en J.H. Egenberger, directeur van Akademie Minerva. In de Fraeylemaborg in Slochteren is een expositie ingericht waar de vrouw van Mesdag, Sientje, en haar neef centraal staan. Beiden waren zeer verdienstelijke schilders. In het Groninger stadhuis zijn deze week ook enkele schilderijen van Mesdag en zijn vrouw te bewonderen, die normaliter in de bestuurskamer van het UMCG hangen.

Het volledige programma rond de 100-ste sterfdag van Mesdag is te vinden op de website: deverhalenvangroningen.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.