Parkeersoap Haren: Groningen houdt betaald parkeren tegen, provincie blundert

Raadsleden in Groningen en Haren willen weten op grond waarvan de provincie een recent raadsbesluit van Haren eerst goedkeurde en daar een paar dagen later op terugkwam.

Onder meer de Groninger raadsleden Amrut Sijbolts (Stad en Ommeland) en René Bolle (CDA) zijn stomverbaasd over deze gang van zaken rond de gemeentelijke herindeling. De stad Groningen lijkt daarbij aan de touwtjes te trekken in een ‘stuurgroep’ die bepaalt wat de provincie moet beslissen.

De kwestie draait om een motie waarin zes van de zeven raadsfracties in Haren (alleen GroenLinks was tegen) opdracht gaven om 1,5 uur gratis parkeren in te voeren in het centrum. Een kwestie van niks, zo lijkt het. Maar daar denkt de gemeente Groningen kennelijk anders over.

Keurde provincie het besluit per ongeluk goed?

De provincie schreef drie dagen na de goedkeuring van de motie ‘ter verduidelijking’ dat hij niet wordt goedgekeurd. Reden: het bestuurlijk overleg. Is dat meteen na de goedkeuring op gang gekomen, of was de goedkeuring een blunder / ordinaire schrijffout van de provincie?

De Harener wethouder Michiel Verbeek (D66) kan zich alleen commentaar herinneren van de stuurgroep die de toekomstige gemeente voor financiële schade moet behoeden. ,,Formele bezwaren heb ik niet gezien.’’ Hij moet van de Harener gemeenteraad alsnog het beperkt vrij parkeren zien te realiseren.

Groningen heeft zelf gratis parkeerregeling, waarom moeilijk doen in Haren?

Volgens de gemeenteraad van Haren gaat zij als enige over de regeling en zit er helemaal geen kwaad in. ,,In Groningen bestaan soortgelijke regelingen bij verschillende winkelcentra.’’ Dat de lange arm van de stad via de provincie ingrijpt, zet daarom kwaad bloed, zeker na de moeizame start van de fusie, waartoe Haren werd gedwongen.

Ondertussen leidt het verbod tot onrust onder Harener ondernemers, die zich erg op de regeling hadden verheugd. Raadslid Marjan Bachman-Mulder (D66) roept stad en provincie op de afwijzing alsnog te herzien. ,,Laten we op een goede manier beginnen en elkaar niet voor de voeten lopen op grond van zo’n klein besluit.’’

Kan Haren nog iets zelf beslissen of is Groningen al de baas?

Voor Mariska Sloot (Gezond Verstand Haren), die de kwestie aanhanging maakte en een verzoek van burgemeester Pieter van Veen negeerde om er nog niet in het openbaar over te spreken, is het een bewijs dat het Harener college niets meer te vertellen heeft.

,,Kunnen we hier nog iets beslissen of is Groningen de baas? Kom daar dan eerlijk voor uit’’, aldus Sloot. Volgens haar verdedigt het college van B en W het raadsbesluit niet en danst het naar de pijpen van de provincie en een groepje mensen dat helemaal geen besluiten mag nemen. ,,We worden geschoffeerd. Dit kan gewoon niet.’’

Ook Groninger raadsleden nieuwsgierig hoe dit kan: spoeddebat

De gemeenteraad van Haren krijgt wat dat betreft steun van collega’s in Groningen die een spoeddebat over de kwestie hebben aangevraagd. CDA-raadslid Bolle: ,,Het lijkt erop alsof Groningen een besluit van Haren tegenhoudt in een ondoorzichtig gremium als een stuurgroep. Wij willen van B en W weten met welke argumenten dat gebeurt. Welke standpunten beide colleges in het overleg innamen en of ze vinden dat een bestuurlijk overleg anders kan beslissen over een aangenomen motie die reeds op goedkeuring van de provincie kan rekenen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.