Parkeerterrein Sontplein gaat op de schop

Het parkeerterrein Sontplein in de stad gaat op de schop en moet goedkoper en vriendelijker worden. Dat is de wens van de ondernemers rond het plein.

Vurige wens

Een beter en vriendelijker parkeerregiem is al jaren een vurige wens van de ondernemers rond het plein. Nu mogen consumenten die met de auto uit stad en provincie komen het eerste uur gratis staan. Daarna gaat de teller lopen met een tarief van 2 euro per uur en maximaal 20 euro voor een hele dag.

Willie de Groot is mede-vennoot van McDonald’s en heeft goede hoop dat de gemeente het initiatief overneemt. De ondernemers weten zich gesteund door de eigenaar van zo’n beetje alle winkelpanden rondom het plein, de vastgoedfirma Aprisco uit Assen. Het bedrijf is samen met de gemeente ook eigenaar van het parkeerterrein.

Blauwe zone

,,Het is de bedoeling een blauwe zone in te richten met een maximum parkeerduur van drie uur. Daarmee wordt voorkomen dat medewerkers en bezoekers van bijvoorbeeld het nabijgelegen UMCG de hele dag hun auto op het Sontplein parkeren en onze consumenten geen plek meer kunnen vinden’’, zegt De Groot.

De wens om iets aan het parkeerregiem te doen wordt ook ondersteund door Harrie Werkman, directeur van de MediaMarkt. Hij noemt het parkeren en ramp en het eerste uur gratis veel te kort. Ook de kentekenregistratie die het betaald parkeren regelt heeft voor veel bezoekers een hoge moeilijkheidsgraad. In de plannen die nu op tafel liggen verdwijnen de slagbomen, registratiesystemen, camera’s, de betaalautomaat en de rijrichtingen.

Warboel

De aantrekkelijkheid om de auto op het Sontplein neer te zetten en vervolgens te gaan winkelen moet groter worden met een aankleding van betere verlichting, nieuwe bestrating en beplanting. ,,We kunnen ons niet voorstellen dat de gemeente hier niet in meegaat. Het parkeren in het totale gebied is een warboel. Bij Ikea kun je een groot deel van de dag gratis staan, hetzelfde geldt voor het parkeerterrein van Bauhaus en voor de Keukenboulevard’’, is de mening van De Groot.

Vastgoedbedrijf Aprisco moet nog met de gemeente rond de tafel om de wensen van de ondernemers gerealiseerd te krijgen. Het bedrijf is ook eigenaar van het leegstaande pand van voorheen Praxis. Een huurder is gemakkelijker te strikken met een soepeler parkeerregiem.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.