Parkje Coendersborg krijgt na jaren praten opknapbeurt

Een parkje met in het midden een boerderij voor congressen, feesten en partijen is al jaren gespreksonderwerp in de Groninger wijk Coendersborg.

De boerderij die de naam gaf aan de zuidelijke stadswijk Coendersborg doet al decennia dienst als congrescentrum, vergaderlocatie en onderkomen voor feesten en partijen. Nog langer geleden kreeg de boerderij noordelijke bekendheid door theatervoorstellingen en optredens van cabaretiers als Seth Gaaikema en Paul van Vliet in de tijd dat de Stadsschouwburg vanwege achterstallig onderhoud de deuren langdurig moest sluiten.

Actie

De buurt kwam in actie toen de eigenaren van de boerderij een plan ontvouwden om de boerderij te slopen en een aantal luxe appartementen voor te bouwen. Een nog ouder initiatief om de boerderij uit te breiden met hotelkamers was al eerder gesneuveld. De bemoeienis van de buurt heeft succes gehad. De gemeente Groningen investeert een slordige 300.000 euro om het parkje volledig te renoveren.

De boerderij is particulier eigendom, het park eromheen staat op naam van de gemeente Groningen. Daar ontleent de buurt het recht aan om actief mee te praten en te denken over de inrichting en het gebruik. In alle overleg moest rekening worden gehouden met de uitbaatster van de horecaboerderij die welwillend tegenover de eisen van de buurt staat, maar wel graag haar bedrijf zonder overlast en hinder van de buurtbewoners wil exploiteren.

Even dreigde een kink in de kabel te komen toen twee groepen uit de buurt tegenover elkaar kwamen te staan over de plannen en de inrichting van het park. Unaniem vinden alle betrokkenen dat het kunstwerk van Edu Waskowski een centrale positie op het gazon moet houden.

Meningsverschil

Verschil van mening is er onder meer over een speeltoestel en een nieuwe brug over de oostelijke sloot, die beide deel uitmaken van de definitieve plannen. Een groep buurtbewoners en de uitbaatster van de horecaboerderij zien het speeltoestel niet zitten. Zij vrezen dat het een grote aantrekkingskracht heeft op hangjongeren en dat vernielingen in het park aan de orde van de dag zullen zijn. Evenmin zijn ze enthousiast over de brug. Het biedt kwaadwilligen een extra vluchtroute uit het park. Bij het horecabedrijf is al ingebroken en zijn vernielingen gepleegd.

Twee bemiddelingspogingen van de gemeente om tot een voor alle partijen acceptabel en uitvoerbaar plan te komen, mislukten.

Uit een enqûete geeft meer dan 60 procent van 135 ondervraagde buurtbewoners aan het park na de opknapbeurt te gebruiken. Door achterstallig onderhoud en de gebrekkige inrichting is de belangstelling voor het park bij buurtbewoners al jaren minimaal.

De gemeente stuurt bij de uitvoering aan op samenwerking met agrarisch opleidingscentrum Terra, dat wijkbewoners moet betrekken bij de werkzaamheden. De samenwerking krijgt in de toekomst meer handen en voeten als Terra bij meer projecten in de stadswijken wordt betrokken en probeert buurtbewoners meer verantwoordelijkheidsgevoel voor hun directe leef- en woonomgeving bij te brengen. De renovatie van het parkje Coendersborg heeft de primeur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.