Scheepvaartmuseum en partners stomen op naar nieuw Museum aan de A

Groninger Museum-directeur Andreas Blühm (links) en zijn collega Jan Wiebe van Veen van het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het toekomstige Museum aan de A ondertekenen als eerste van de vier partners de definitieve samenwerkingsovereenkomst. Foto: Erik Brand

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum stoomt door richting het nieuwe Museum aan de A. De vier partners in dit project ondertekenden vrijdag de definitieve samenwerkingsovereenkomst.

Het huidige museumcomplex in het westelijk deel van de Groningse binnenstad wordt de komende vijf jaar voor 10 miljoen omgebouwd tot een nieuw museum over de Groningse streekcultuur en -geschiedenis. Daarin bundelt het scheepvaartmuseum de krachten met het Groninger Museum, de Groninger Archieven en het Noorderpoortcollege.

Eerste fase ombouwoperatie van start in 2021

De ombouwoperatie verloopt in fasen zodat het NSM de komende jaren open kan blijven. De eerste fase begint naar verwachting in de loop van volgend jaar. Daarbij wordt de hoofdingang verlegd naar het middeleeuwse Rhijnvis Feithhuis aan de Kleine der A. Ook het aangrenzende pakhuis en de scheepsmotorenhal gaan op de schop.

De financiering van de eerste fase is volgens directeur Jan Wiebe van Veen rond en ook de benodigde 5 miljoen voor het tweede deel is merendeels binnen. Dat deel van de operatie begint volgens planning na 2023. Daarbij worden ook de twee middeleeuwse panden verbouwd, waar nu nog de hoofdmoot van de collectie is gehuisvest.

MADA vertelt ‘Verhalen van Groningen’ op interactieve nieuwe manier

In het nieuwe Museum aan de A (MADA) willen de vier partners de ‘verhalen van Groningen en de Groningers’ vertellen op nieuwe interactieve manieren, zegt NSM-directeur Van Veen. Niet alleen in het museum zelf, maar ook in de provincie, in samenwerking met kleine musea en erfgoedorganisaties.

Voor het Noorderpoortcollege is het museum straks een leerwerkplek waar leerlingen van uiteenlopende opleidingen praktijkervaring opdoen, van horeca en administratie tot audiovisuele museumpresentaties. Onderdeel van de operatie is de verbouw van het voormalige Pomphuis aan de Kleine der A tot stadscafé en restaurant. Ondernemers Jan Bas van Aalderen en Nick Nijboer nemen dat deel van de plannen voor hun rekening.

menu