Passen en meten in oude graven

Mensen worden alsmaar langer en dikker, waardoor het op oude begraafplaatsen passen en meten is. De oude graven zijn te klein.

De kisten worden steeds groter, vertelt beheerder Jan Bosch van het kerkhof in Nuis. Tussen de graven rondom het witte kerkje zit nog wel voldoende ruimte, maar het zinktoestel is te klein geworden. De grotere doodkisten passen er niet meer op. „De dragers laten die grotere kisten met touwen zakken”, zegt Bosch.

'Pijnlijk'

Zelf heeft hij het gelukkig nog nooit meegemaakt, maar beheerder Gosse de Jong van de begraafplaatsen in het Friese Ypecolsga en IJlst kent de verhalen. Van begrafenissen waar op het moment dat de kist plechtig in het graf zou moeten zakken, het gat te klein blijkt en de lijkkist niet past. „Dat is heel pijnlijk.”

De eerste lijkkisten die in 1925 in grafkistenfabriek Hoogland in het Friese Burgum werden gemaakt, waren 1,75 meter lang. „De laatste jaren zijn de kisten zo’n 10 tot 15 procent groter geworden”, zegt Wouter Hoogland, de directeur van de fabriek en de kleinzoon van de man die het bedrijf bijna honderd jaar geleden begon. De langste lijkkist die ze in Burgum maakten, was 2,15 meter. De breedste 1,20 meter.

En dat zorgt voor problemen, merkt ook Hoogland, die zelf al vijftig jaar in het vak zit. „Vroeger werd er niet bij stilgestaan dat mensen steeds langer en breder worden. Als een groot iemand in een bestaand graf moet, met links en rechts stenen, dan past het soms niet. Je kunt mensen natuurlijk niet oprollen.”

De extra lange kist van vijfentwintig jaar geleden is tegenwoordig het standaardmodel, zegt Cor Poortman van het team begraafplaatsen van de gemeente Oldambt. Bij de oude kerkelijke begraafplaatsen is het soms krap. „Daar waar de graven klein zijn en aangesloten liggen.” De nieuwere begraafplaatsen in Oldambt hebben vooralsnog ruimte genoeg.

Regionale verschillen

Regionaal zijn er flinke verschillen. Om te voorkomen dat de grotere kisten niet meer passen, pasten Groningen en Emmen hun gemeentelijke begraafplaatsen in het verleden al eens aan. „Vroeger waren kisten 1,80 meter lang, nu zijn ze vaker 2,10 meter”, zegt woordvoerder Mirjam Blaak van de gemeente Emmen. In de gemeente Coevorden komen extra grote kisten daarentegen slechts sporadisch voor, meldt beleidsmedewerker Roelof Snijders.

De gemeente Zuidwest-Friesland overweegt oude terreinen opnieuw in te richten om zo ruimte te maken voor grotere graven. Op het oude deel van de begraafplaats in Bolsward zijn nu 1656 plekken, door een herinrichting zou de helft daarvan verdwijnen. De paden worden dan ook breder gemaakt, wat het onderhoud gemakkelijker maakt.

Ook in Nuis zijn de paden maar smal. „Wij hebben een kleine grasmaaier, die past er gelukkig goed tussendoor”, zegt beheerder Bosch. „En ach, het is wat krap, maar daar doe je nu toch niks meer aan.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.