Patholoog Van de Goot: ‘Wat weet de officier van justitie in godsnaam van lijken?’

Nour Al Cheikh (18) uit Groningen, die op nieuwjaarsdag 2013 levenloos werd gevonden in een sloot bij Ruischerwaard in de Stad, is hoogstwaarschijnlijk omgekomen door verdrinking.

Dat stelde de bekende forensisch patholoog Frank van de Goot maandagavond in het tv-programma Doden liegen niet. Politie en OM concludeerden al eerder dat er sprake was van een tragisch ongeval, maar de ouders vroegen om nader onderzoek.

Vader Aziz Al Cheikh, arts van beroep, waste het lichaam van zijn zoon volgens Islamitisch gebruik en ontdekte beurse en blauwe plekken. De (gescheiden) ouders kregen daardoor het vermoeden dat er sprake was geweest van geweld. Zij drongen bij politie en justitie aan op nieuw onderzoek.

Contra-expertise

In april 2013, ruim vier maanden na de dood van Nour, werd het stoffelijke overschot opgegraven voor nader onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut. De ouders wilden ook dat Van de Goot het lichaam zou onderzoeken, maar deze contra-expertise werd geweigerd door justitie. De forensische experts van het NFI kwamen enkele maanden later met hun bevindingen: Er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf, Nour is omgekomen door verdrinking en onderkoeling.

Op verzoek van de ouders bestudeerde zelfstandig patholoog Van de Goot toch de doodsoorzaak van hun zoon, ook al heeft hij het lichaam nooit gezien. Doden liegen niet maakte een uitgebreide reconstructie van de viering van oud en nieuw door Nour met zijn vrienden. De jongen, die stevig had gedronken en xtc had gebruikt, nam op de vroege nieuwjaarsmorgen afscheid van zijn vrienden. Zij zagen hem voor het laatst in levende lijve. Een buurvrouw vond hem ‘s ochtends dood in een ondiepe sloot vlak bij het huis van zijn moeder.

Toedracht

Van de Goot onderzocht de plek des onheils, kroop zelf in de sloot om de toedracht te achterhalen: een tragisch ongeval of was er toch sprake van opzet of dood door schuld van derden?

Uiteindelijk concludeerde ook hij dat er hoogstwaarschijnlijk sprake is geweest van verdrinking. Hij heeft geen ‘sluitende zekerheid’, maar door de modder in de sloot en de jas die zich vol had gezogen met water is het volgens hem heel aannemelijk dat Nour is verdronken.

Berusting

Na de duidelijke uitleg door de patholoog berusten de ouders in de verklaring van verdrinkingsdood.

Hoewel politie en justitie al veel eerder tot dezelfde conclusie kwamen, heeft Van de Goot geen goed woord over voor hun werkwijze. ,,Als de ouders meteen goed waren geïnformeerd, waren de opgraving van het lichaam en extra onderzoek niet nodig geweest’’, stelt hij desgevraagd. ,,Hier zijn managers aan het woord geweest. Wat weet een officier van Justitie in godsnaam van lijken?’’

Het tv-programma laat zien hoe Van de Goot de ouders uitgebreid informeert over zijn bevindingen en hoe hij komt tot de meest aannemelijke doodsoorzaak: verdrinking.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.