Patiënten die aan de balie smeken om een AstraZeneca-prik, andere patiënten die juist afzeggen en vele honderden die bellen met vragen. Huisartsen in Drenthe zijn begonnen met prikken, in Groningen beginnen ze dit weekend.

De opkomst in Drenthe is tot nu toe zo’n 80 tot 90 procent, zegt huisarts Lamiek Westerhof in Assen. ,,Het aantal afvallers valt erg mee’’, merkt ze. ,,Er zijn juist heel wat patiënten die zich komen melden in de hoop dat er wat overblijft: ‘mag ik dan?’.

In beide provincies worden huisartsenpraktijken platgebeld met vragen over de vaccinaties. In verschillende praktijken hebben zich ook brutale patiënten gewoon aan de balie gemeld, waarbij ze soms op agressieve wijze eisen dat ze geprikt worden. ,,Maar zo werkt het natuurlijk niet’’, zegt een huisarts. ,,Iedereen moet op zijn beurt wachten.’’

Snelste

In Drenthe zijn afgelopen weekeinde de eerste huisartsen begonnen de 60- tot 65-jarigen te prikken met AstraZeneca. De Groningse huisartsen verwachten vrijdag de eerste leveringen van het RIVM en de snelste praktijken beginnen komend weekend met prikken. De meeste praktijken hebben er wat meer tijd voor nodig; in beide provincies worden veel patiënten in de uitverkoren leeftijdsgroep de komende weken gevaccineerd. Het hangt van de snelheid van de eigen huisarts af wie wanneer gebeld wordt of een brief krijgt.

In Groningen lijkt het aantal afvallers onder de 60- tot 65-jarigen ook erg mee te vallen, verwacht huisarts Raju Peters in Scheemda. ,,In mijn eigen praktijk komen zo’n 350 patiënten in aanmerking. Daarvan hebben zich dertig mensen afgemeld, maar de helft daarvan bleek al een vaccin te hebben gehad omdat ze bijvoorbeeld in de zorg werken. Het aantal dat echt niet wil, blijkt vrij klein.’’

Obesitas

Behalve de vragen over de bijwerkingen van AstraZeneca, hebben de huisartsen het ook druk met de mensen met obesitas en syndroom van Down beneden de 60 jaar. Die risicopatiënten mochten eerst uitgenodigd worden, maar de 60-minners onder hen moesten vervolgens afgebeld worden omdat de minister besloot tot een tijdelijke stop voor deze groep. Donderdag houdt iedereen angstvallig het nieuws in de gaten of er alsnog groen licht komt voor deze groep, zodat ze voor de derde keer gebeld moeten: ‘u mag toch komen’.

Wat ook niet elke patiënt begrijpt is dat er grote verschillen zijn in de aanpak van praktijken. De ene huisarts prikt in de eigen praktijk, de andere heeft een zaaltje afgehuurd, de derde maakt gebruikt van de GGD-prikstraten. Er zijn huisartsen die zo snel mogelijk iedereen in een keer uitnodigen, anderen doen het stukje bij beetje. Soms helpen apothekers bij het klaarmaken van de spuiten, anderen doen het allemaal zelf.

Visite

Ook het prikken van bedlegerige patiënten thuis is nog een hele klus. Bij de patiënten die niet zelf kunnen komen, komt de huisarts op visite. Soms alleen, soms met assistentie. En overal moeten ze het voorgeschreven kwartier blijven wachten of er geen zeldzame allergische reactie optreedt.

Tegelijkertijd draaien de vaccinaties van 75-plussers op de priklocaties van de GGD’s ook gewoon door. En zorginstellingen zoals in de psychiatrie en gehandicaptenzorg zijn ook gestaag aan het prikken. Vanwege de tijdelijke stop met AstraZeneca moesten bij de GGD’s en zorginstellingen de planningen weer over de kop. Maar het prikken met Pfizer gaat gewoon door.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus