Patstelling rond zeehonden in Termunten

De eerste zeehondenpup is binnen, maar de toekomst van de nieuwe zeehondenopvang in Termunten is onzeker. Het wachten is op de vergunningen.

De gemeente Delfzijl heeft de benodigde vergunningen om zeehonden te verzorgen nog niet afgegeven. ,,We wachten al weken maar krijgen geen respons," zegt voorzitter Jeroen Boer van Zeehondenopvang Eemsdelta.

De inwijding van de (nood)locatie achter Visrestaurant Landman woensdagavond was dan ook geen feestje. De vrijwilligers hebben zorgen over hoe het verder moet en de pasgeboren pup die werd binnen gebracht is er ook nog eens slecht aan toe.

Illegaal

Zonder een milieu- en een omgevingsvergunning is de opvang in Termunten volgens de gemeente illegaal. Toch kondigde Boer woensdagmiddag de komst van de eerste zeehond aan. Hij weigert een zeehond in nood te laten creperen. ,,Dit pasgeboren dier is in nood. Je maakt toch dit leven niet ondergeschikt aan bureaucratie.’’

De gemeente zag woensdag nog geen reden om in te grijpen. Wethouder IJzebrand Rijzebol: ,,We houden de zaak in de peiling.’’ Hij is verbaasd. ,,We hebben de initiatiefnemers gewaarschuwd. Er moet een wijzigingsprocedure worden gevolgd omdat meerdere woningen op korte afstand staan. Het vooroverleg met de initiatiefnemers is prettig verlopen, maar een formele vergunningaanvraag is nog niet ingediend. Ik heb tegen ze gezegd: doe niets illegaal. Zorg dat we elkaar niet tegen komen.’’

Afweten

Volgens Boer is er een complete aanvraag ingediend en laat de gemeente het afweten. ,,We hebben het idee dat de gemeente deze opvang niet wil. Laat ze dat dan zeggen. Maar van het Rijk hebben we al toestemming zeehonden te op te vangen.’’

Hij ontfermde zich woensdag over de eerste gast. ,,Oh, wat is hij zwak’’, zegt hij als hij de zeehond met de witte vacht overneemt. Het diertje komt van Terschelling. ,,Nog maar een dag oud en veel te vroeg geboren. Met deze harige embryonaalvacht maakt hij in de zee geen kans. Veel te zwaar.’’ Het diertje wordt in een van de hokken gelegd en krijgt met een slang een zoutoplossing toegediend om aan te sterken.

Het centrum in Pieterburen is voor de vrijwilligers van Eemsdelta geen optie omdat daar wordt gestreefd naar minder en kortere opvang. . ,,Daar kijken ze tegenwoordig naar de populatie als geheel. Wij komen op voor elk individu’’, aldus Boer, die acht jaar op de crêche in Pieterburen werkte.

,,Ik moet nog zien of deze pup het redt. We kunnen niet wachten op vergunningen’’, zegt hij, terwijl hij zich weer over de pup buigt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.