Arjen Lubach, Kim Feenstra, Pim Fortuyn en Herman Brood zijn slechts enkele van de (bekende) mensen die een rol spelen in Diepenring Kompas – een ongewone wandeling langs de Groninger grachtengordel met Paul Passchier.

Paul Passchier is verknocht aan de Diepenring. De grachtengordel van Groningen is iets fantastisch, vindt hij. Eeuwenlang boden de diepen de stad bescherming en vervulde het water een hoofdrol als levensader, tegenwoordig druipt er vooral geschiedenis langs de kades.

„Daarbij is de Diepenring ook anderszins een geweldig begrip”, zegt Passchier, van origine psycholoog. „De meervoudige betekenis van diepen, diepte, uitdiepen, verdieping; de rondheid van een ring.” Hij roemt de stad daarbij ook als lekker compact. „Klein zonder echt klein te zijn.”

Prettig behapbaar, zou je ook kunnen zeggen. Precies de aanpak van Passchiers Diepenring Kompas – Zwerftocht langs het water . Een meerlaags wandelconcept, waarvan alleen al de simpelste uitvoering (lezen en/of lopen) de moeite waard is.

Het Diepenring Kompas houdt veel in, hoewel alles in één gering bemeten kartonnen enveloppe past. Erachter hangt een uitgebreide wereld op het internet, met een website met extra’s, een elektronisch raadpleegbare wetenschappelijk verantwoorde bronnenlijst plus een uitgebreide routebeschrijving voor wandelaars die daaraan behoefte hebben (met links, rechts, oversteken en zo). De extra’s zijn geheel te ontsluiten met een smartphone, via QR-codes die zijn bijgesloten.

Een als plattegrond uitvouwbaar wandelboekje

Het tastbare deel is een als een plattegrond uitvouwbaar wandelboekje met daarin een reeks van 32 verhaaltjes rond de Diepenring, 16 aan de binnenkant en 16 langs de buitenzijde. Kleine, vaak minder bekende wetenswaardigheden die passen bij plekken op het wandeltraject. Petites histoires die raken aan sterren (Arjen Robben, Bono), grote geesten (Ben Feringa, Aletta Jacobs) of historische gebeurtenissen (Titanic) maar altijd gaan over mensen. (Zie voorbeeld in kader.)

Voor wandelaars die de diepte niet schuwen: elk verhaaltje eindigt met een persoonlijke, soms existentiële vraag aan de lezer. In de trant van Welke reis hebben jij en je familie afgelegd? Of Waarin vind jij troost? De levensvragen kun je ook gerust negeren, er blijft nog altijd een leuke story over. Het is weer eens wat anders dan de standaard info over bouwkunst, stadsontwikkeling of nijverheid van vroeger.

Het Diepenring Kompas is het resultaat van een jarenlange fascinatie voor de Groninger grachtengordel, de interesse voor geschiedenis en de interesse voor wat mensen beweegt. Passchier begon ruim tien jaar geleden met diepenringwandelen. „Ik zat in een baanloze situatie. Toen ik daarbij wat te dik werd dacht ik: kan ik niet gewoon combineren wat voor mij goed is en wat ik ook nog leuk vind?”

loading

Een wandeling is bij uitstek geschikt voor een goed gesprek

Passchier verzon in 2010 de zogenoemde Drijfverenwandeling langs de diepen, die hij aanbiedt met z’n bedrijf Tweelinck, een onderzoeks- en adviesbureau voor instellingen dat zich beweegt op het vlak van ‘samenwerking en ontwikkeling van teams’. De wandelingen zijn bedoeld om elkaar als teamleden beter te leren kennen. „Een wandeling is bij uitstek geschikt voor een goed gesprek. Ik neem de Diepenring als uitgangspunt.”

Corona verschafte Passchier dit jaar ineens de tijd om zijn Kompas uit te werken. Daarin gaat hij persoonlijke zaken niet uit de weg. Dochters Rosa en Mitzi spelen een rolletje, net als jeugdvriend Jacob Tuil, die als 21-jarige verongelukte. Tuil piept even tevoorschijn bij het verhaaltje over het bankje dat vrienden en nabestaanden van Wytze Pennink (19) lieten plaatsen bij de Kijk in ’t Jatbrug, de plek waar de verdronken student in oktober 2016 in het water werd gevonden. Het is een gedenkplek voor allen die te vroeg stierven.

Passchier houdt van Groningen. De geboren Hagenaar (1964), die opgroeide in Sneek, is na zijn studie vanwege twee redenen in Groningen blijven hangen: zijn liefde voor levensgezellin Jeannette Nugteren en de liefde voor de oude stad. Met lichte afgunst spreekt hij over hun dochters die beiden in de binnenstad wonen. Hoewel hij niet klaagt met hun stadsvilla uit de jaren 20 aan de chique Noorderstationsstraat, had hij dolgraag in het centrum gewoond. Bij voorkeur aan het water, een huwelijk bezegeld met een diepenring.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Fietsen en Wandelen