Paviljoens bij azc in Ter Apel bijna klaar voor gebruik: vluchtelingen kunnen veilig slapen

Naast het asielcentrum in Ter Apel worden zes paviljoens gebouwd waar asielzoekers die door corona langer moeten wachten op registratie, kunnen overnachten. Op de foto van de bouw van de paviljoens. Foto: Huisman Media

De zes paviljoens bij het asielcentrum in Ter Apel, waar veilig geslapen kan worden, worden deze week in gebruik genomen. Dat zegt woordvoerster Jacqueline Engbers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

De paviljoens zijn gebouwd aan de rand van het asielcentrum en kunnen maximaal 125 vluchtelingen herbergen. ,,Ze mogen maximaal twaalf maanden blijven staan, we hebben daar een vergunning van de gemeente Westerwolde voor gekregen’’, zegt Engbers.

Registreren

Dat de paviljoens zijn gebouwd, is het gevolg van de coronacrisis. Door die crisis verloopt het registreren van pas gearriveerde vluchtelingen in Ter Apel trager. In het gebouw van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) waar het registeren gebeurt, kunnen minder mensen werken door de anderhalvemeterregel.

De vluchtelingen die nog niet zijn geregistreerd, mogen de woningen in het asielcentrum zelf nog niet betrekken en moeten elders overnachten. Dat gebeurde in de afgelopen weken op een plek bij het IND-gebouw, maar vanaf deze week dus in de paviljoens. Die zijn meer coronaproof.

Maximaal een jaar geldig

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde zegt dat de vergunning inderdaad maximaal een jaar geldig is. ,,De plek waar de paviljoens staan, hoort bij de COA-locatie, qua bestemmingsplan hoefde niets aangepast te worden. Ik ben blij dat de asielzoekers die moeten wachten op een behoorlijke manier kunnen overnachten. De pas gearriveerde mensen krijgen ook eerst een gezondheidscheck voordat ze het asielcentrum zelf binnen kunnen, dat vinden we ook van groot belang.’’

De burgemeester en ook het COA benadrukken dat met de bouw van zes paviljoens het aantal toegestane mensen dat in het asielcentrum verblijft, niet stijgt. ,,Er mogen maximaal 2000 mensen verblijven en dat aantal wordt met de paviljoens absoluut niet overschreden’’, aldus Velema.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu