Peiling over azc in dorp Grootegast

Dorpsbewoners van Grootegast kunnen zich in de loop van volgende week uitspreken over de plannen voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (azc).

Het gaat om een initiatief van ‘Grootegast Gastvrij’, dat wordt gevormd door afgevaardigden van plaatselijke ondernemers, comité ‘Bezorgde Moeders’ en polderbewoners. Met name ondernemers en moeders protesteerden begin dit jaar luidkeels tegen het aanvankelijke plan van B en W in te stemmen met een azc voor 500 vluchtelingen aan de Legolaan in Grootegast.

Bijgesteld

Onder druk van de bezwaren werden de plannen in januari bijgesteld door de gemeenteraad. In plaats van 500 bewoners kreeg het college opdracht om met opvangorganisatie COA te werken aan de komst van een azc voor 300 personen in Grootegast. Eind vorige week zag het er naar uit dat het nieuwe azc-plan op een locatie even buiten hoofdkern Grootegast nog deze week konden worden gepresenteerd. Te elfder ure bleek dat het COA er niet uitkwam met de particuliere eigenaar van de locatie waarop het azc zou worden gerealiseerd. Inmiddels is de nieuwe locatie van de baan en gaan B en W met het COA op zoek naar een alternatieve opvangplek.

Draagvlakonderzoek

Ook op de komst van een azc voor 300 personen is een aantal ondernemers, moeders en polderbewoners niet gerust. Zi j staken deze week de koppen bij elkaar. ,,B en W en gemeenteraad verkeren in de veronderstelling dat er draagvlak is voor opvang van 300 asielzoekers in Grootegast. Op grond van ervaringen van ruim tien jaar geleden met het toenmalige azc hebben wij daar zo onze twijfels bij. Omdat de politiek verzuimt een draagvlakonderzoek in te stellen onder de bewoners hebben wij besloten dit zelf te gaan doen’’, zegt woordvoerder Peter van der Velde namens ‘Grootegast Gastvrij’.

Hij meldt dat alle stemgerechtigde inwoners van het dorp volgende week een biljet door de bus krijgen. De ingevulde biljetten worden vervolgens ingezameld door het comité. ,,Op een zo neutraal mogelijke manier leggen we de vraag voor aan de burgers of zij de komst van 300 asielzoekers zien zitten. Als een meerderheid hierop positief reageert, kunnen de plannen doorgang vinden. Hoewel wij zelf bezwaren hebben, houden wij rekening met een dergelijke uitkomst. Als de meerderheid er niet komt en het draagvlak dus onbreekt, is dat een niet mis te verstaan signaal richting politiek om de plannen te heroverwegen.’’

‘Uitslag serieus nemen’

Volgens Van der Velde heeft de gemeenteraad in januari zijn tanden laten zien door het opvangcijfer van 500 bij te stellen tot 300. ,,Ik heb geen redenen om aan te nemen dat de gemeenteraad van Grootegast nu niet bereid is de uitslag van onze enquête serieus te nemen’’, zegt hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.