Pekela betaalt niet voor afval uit de regio

Oude Pekela Pekela draait het systeem van gratis afval brengen naar het zogenoemde brengstation na twee jaar al weer terug. Het kost simpelweg te veel.

‘Scheur in de broek’

Vorig jaar moest de gemeente er ongeveer 60.000 euro extra voor op tafel leggen en dit jaar denkt het college van burgemeester en wethouders in elk geval 100.000 euro te moeten bijdragen. ,,We lopen een flinke scheur op in de broek”, bevestigt wethouder Jaap van Mannekes (Samen voor Pekela). De tekorten worden ‘aangezuiverd’ uit de reserves van de afvalstoffenheffing.

Geen waterdichte controle

Het gratis brengen van afval had volgens Van Mannekes een ‘aanzuigende werking’ op mensen uit de regio. Mensen uit omliggende dorpen en gemeenten die een ‘kennis’ of familielid in Pekela hadden, maakten in toenemende mate gebruik van het afvalbrengstation. Het controlesysteem bleek niet waterdicht. ,,We laten onze inwoners natuurlijk niet betalen voor het afval uit onze buurgemeenten”, zegt Van Mannekes. Vanaf het nieuwe jaar denkt Pekela een beter, minder fraudegevoelig, systeem te hebben. ,,Alle huishoudens krijgen twee muntjes. Dat geeft recht om twee keer hun afval gratis te mogen wegbrengen. Daarna moet voor elke kuub een tientje worden betaald”, legt Van Mannekes uit. Die tarieven staan in verhouding tot de omliggende gemeenten. Het groenafval mag wel gratis en onbeperkt worden aangeleverd.

Milieubeleid op de schop

Niet alleen de regels voor de milieustraat worden aangepast. Ook het algehele milieubeleid gaat op de schop. De meeste van de 5500 huishoudens krijgen vier in plaats van de huidige twee containers. ,,We willen dat onze inwoners beter afval scheiden”, verklaart Van Mannekes de nieuwe strategie. Pekelders krijgen voor het nieuwe jaar een extra container voor papier, plastic, blikjes en kartonpakken. ,,Daarmee stappen we af van de plastic zakken. Dat leverde te veel overlast op.” Verder wordt een container verspreid voor het papier. ,,Mensen die het aan verenigingen of scholen geven, moeten dat nog in oude dozen doen. De gemeente haalt het papier in de containers op, maar wij willen dat de verenigingen of scholen dat voor ons gaan doen. Wij gaan hierover met ze in gesprek.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.