Pekela bezuinigt: alle franje weg

Pekela moet de komende jaren structureel ruim een miljoen euro bezuinigen. ,,Het is een bezuinigingsslag die we kunnen verdedigen”, meent burgemeester Jaap Kuin.

Wat opvalt aan de bezuinigingsvoorstellen is dat het college van burgemeester en wethouders ‘de franje wegsnijdt’. Leges worden op alle fronten kostendekkend gemaakt. Daarnaast wordt voorgesteld om buurtinitiatieven niet langer te subsidiëren. ,,Maar we hoeven geen scholen of peuterspeelplaatsen te sluiten, buurthuizen op slot te doen of sportaccommodaties dicht te gooien”, zegt wethouder Hennie Hemmes (SP).

Buikriem aangetrokken

Het in stand houden van de leefbaarheid en het overeind houden van het sociaal gezicht vormen het uitgangspunt voor het college. ,,Wie echt hulp nodig heeft, krijgt dat in Pekela”, zegt Kuin. Toch zullen veel inwoners merken dat de buikriem verder wordt aangetrokken. Er wordt een aantal belastingmaatregelen voorgesteld, zoals verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) en hondenbelasting. De ozb wordt deels gecompenseerd door een verlaging van de tarieven van de afvalstoffen- en rioolheffing. Daarnaast krijgt de bibliotheek minder geld. Welke gevolgen dat heeft, is onduidelijk. Ook wordt voorgesteld om de jachthaven te privatiseren.

Ondanks dat fors moet worden bezuinigd, heeft Pekela twee speerpunten opgenomen voor de komende jaren. ,,We willen het centrum van Oude Pekela een facelift geven en daarnaast willen we bruggen opknappen en het groen verbeteren”, legt wethouder Jaap van Mannekes (Samen voor Pekela) uit. Pekela denkt op groenonderhoud een besparing te kunnen realiseren door waar mogelijk voor gras te kiezen boven fleurige planten.

Bijdrage provincie

Kuin, Hemmes en Van Mannekes hopen dat de provincie meebetaalt aan het opknappen van het centrum van Oude Pekela. Zelf heeft Pekela enkele miljoenen gereserveerd. Hoeveel wil het trio nu niet zeggen. Hoe de plannen er exact uitzien, willen ze ook niet kwijt. In oktober krijgt de raad van Pekela voorstellen. Ook wordt dan duidelijk hoeveel geld Pekela hoopt te krijgen van de provincie. Als de provincie geen geld op tafel legt, heeft dat direct gevolgen voor de bezuinigingsplannen. ,,Dan komt het gereserveerde geld weer vrij en worden de bezuinigingen automatisch minder ingrijpend”, aldus Kuin.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.