Pekela doet mee aan verkiezingen experiment; sneller stemmen tellen

Pekela gaat op een andere manier stemmen tellen, waardoor de verkiezingsuitslag uren eerder bekend is dan tot dusver het geval was.

Het gaat om een landelijk experiment op initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De nieuwe manier van tellen wordt geïntroduceerd bij de gecombineerde verkiezingen op 20 maart 2019 voor Provinciale Staten en de waterschappen. Het experiment wordt in mei voortgezet bij de verkiezingen voor het Europees parlement.

Versnelling

Burgemeester Jaap Kuin verwacht dat Pekela al omstreeks elf uur ’s avonds een voorlopige uitslag kan presenteren. ,,Tot dusver moesten we altijd tot ver na middernacht wachten.” De versnelling komt doordat alleen het aantal op de partijen uitgebrachte stemmen wordt geteld. En niet, zoals gebruikelijk, ook de stemmen op de personen. ,,Dat scheelt uren”, verwacht Kuin. Daarnaast, wellicht nog belangrijker, het ontlast de tellers. ,,Veel mensen zitten er aan het einde echt doorheen. Je moet weten dat sommigen al ’s morgens vroeg om zeven uur beginnen. We werken weliswaar met twee teams, maar ’s avonds moeten de meesten ook weer in actie komen.”

Extra veiligheidsmaatregelen

Om geen diefstal in de hand te werken moeten de deelnemende gemeenten extra veiligheidsmaatregelen nemen. ,,Hoe we dat gaan doen weten we nu nog niet. Misschien dat we een beveiligingsbedrijf in de arm nemen. Of we plaatsen ergens een kluis waar de stembiljetten ingaan. We moeten er zeker van zijn dat de biljetten niet ontvreemd worden.” De dag na de verkiezingen worden de stemmen, zowel die op de partijen als op de personen, in het openbaar centraal geteld, naar alle waarschijnlijkheid in multifunctioneel centrum De Binding in Oude Pekela.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.