Pekela investeert in integratie

De gemeenteraad van Pekela heeft 30.000 euro beschikbaar gesteld om de komende drie jaar het draagvlak voor vluchtelingen in de Pekela's te vergroten.

In een Plan van Aanpak staan activiteiten, variërend van de Schutsemarkt tot de Bevrijdingsloop, waaraan zowel autochtone als allochtone inwoners kunnen meedoen. Het doel is elkaar (beter) te leren kennen.

"Integratie van de vluchtelingen moet zo snel mogelijk geschieden. Er is veel onwetendheid, dat veroorzaakt angst en haat", aldus SP-raadslid Marga Wubbema.

CDA-raadslid Dick Berghuis komt regelmatig in het asielzoekerscentrum in Oude Pekela. "Het is moeilijk om iets te plannen met het asielzoekerscentrum. Je krijgt er geen structuur in. Ik had eens de afspraak met vijf mensen van het azc dat ze me zouden meehelpen bij de dierenweide in Oude Pekela. Ik was de enige die er was. Ik zou op een donderdag met enkele mensen aan de velden van de voetbalvereniging Damacota gaan werken. Die dag mocht er niemand van het terrein af, omdat het een stempeldag was."

Ondanks deze negatieve verhalen is de Pekelder raad hoopvol gestemd op een goede uitvoering van het Plan van Aanpak.

Burgemeester Jaap Kuin zegt dat dit project door de gemeente wordt bewaakt, zodat het ook van de grond komt. "In maart, april volgend jaar volgt een evaluatie."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.