Pekela streng op alcoholgebruik na actie bij azc

De gemeente Pekela gaat scherper handhaven op het gebruik van alcohol op openbare plekken. Ook komen extra surveillances.

Aanleiding van deze maatregelen is de boosheid die een paar honderd mensen woensdagavond uitten bij het azc in Oude Pekela vanwege vermeende incidenten met asielzoekers.

In een verklaring zeggen politie, gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat alcholgebruik een belangrijke rol heeft gespeeld bij de meeste van de genoemde incidenten. Het gaat om drie zaken die boosheid en zorgen moeten hebben aangewakkerd.

Eerst was er een winkeldiefstal waarbij de dader zich lastig liet aanhouden. Daarna was een melding van een dronken azc-bewoner die overlast veroorzaakte en bij zijn arrestatie een agent verwondde. De derde melding ging volgens de politie over een meisje dat mogelijk werd lastig gevallen door een buitenlandse man.

De politie zegt die zaak te hebben onderzocht. ,,Tot op heden heeft dit geen enkel feit opgeleverd. Er is geen melding of aangifte gedaan door een slachtoffer. Er zijn geen feiten beeknd over de man in dit verhaal. Ook zijn er geen verdere getuigen.’’ Politiechef Bart Kruizinga zegt: ,,Wat we dan zien is dat dit verhaal als waarheid met aannames op sociale media verschijnt. Daardoor neemt de onrust alleen maar toe.’’

In de verklaring staat dat verdere meldingen die bij de politie binnen komen en waarbij azc-bewoners zijn betrokken, gaan over diefstallen en ruzies die al dan niet zijn veroorzaakt door alcohol.

Naast strenge controles op alcohol en extra surveillances hebben gemeente, COA en politie afgesproken dat voorlopig geen nieuwe bewoners op het azc komen. ,,De huidige samenstelling is een afspiegeling van de asielopvang in Nederland. Er wonen geen alleenstaande minderjarige asielzoekers.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.