Pekela vreest mislopen miljoenen

Oude Pekela Wethouder Hennie Hemmes (SP) van de gemeente Pekela vreest dat Oost-Groningen kan fluiten naar de 18 miljoen euro van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Volgens Hemmes wijkt een aantal van de zeven Oost-Groningse gemeenten te veel af van het Akkoord van Westerlee. ,,Zoals het er nu uitziet, blijven er meerdere sociale diensten en training- en diagnosecentra (TDC) bestaan. Tenminste zo staat het omschreven in de contourennota. Dat betekent weer heel veel directeuren en dus hoge kosten. Dat wilden we nu net voorkomen. Pekela en nog enkele gemeenten hebben er altijd voor gepleit dat er één sociale dienst zou komen in Oost-Groningen. Daarover zijn we het nog steeds niet eens. Jammer, want zo gaat het geld niet naar de mensen die het verdienen, maar naar allerlei dure directeuren. Ik denk dat Klijnsma eveneens tot deze conclusie komt en dan sluit ik niet uit dat we naar de extra miljoenen kunnen fluiten. Ik ben echt heel somber.”

De kritische noot van Hemmes is niet nieuw. Hij heeft deze al eerder geventileerd, maar zij komt nu op het moment waarop de gemeenten deze week de contourennota hebben besproken. Deze nota is de opmaat naar het nieuwe bedrijf dat ontstaat na het opheffen van de twee werkvoorzieningschappen Synergon en Wedeka. Nu blijkt dus dat er nog steeds geen eensgezindheid is en dat Pekela blijft morren.

Hemmes weet zich in zijn kritiek gesteund door zijn medebestuurders van het college van burgemeester en wethouders van Pekela. Hoewel het Pekelder bestuur een aantal kanttekeningen plaatst bij de contourennota steunt ze deze toch. ,,Maar ik kan nog steeds niet de handen op elkaar krijgen, voor datgene waar ik het in feite niet mee eens ben.” Hemmes zegt zijn kritiek recent ook nog eens aan collegabestuurders kenbaar te hebben gemaakt. ,,Ze weten hoe ik erover denk en dat ik sceptisch ben over het incasseren van die miljoenen. Er is een aantal Oost-Groningse bestuurders dat het met mij eens is, maar ik ben eigenlijk de enige die het zo expliciet zegt.”

Vandaag zal naar verluidt een verklaring van de Oost-Groningse gemeenten naar buiten komen, waarin staat hoe er wordt gedacht over de contourennota. ,,Omwille van het proces en de urgentie om de problemen aan te pakken, blijft Pekela het proces steunen, maar we blijven reserves houden en nogmaals, ik ben er niet gerust op dat Klijnsma onze aanpak steunt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.