Pekela wil bezuinigen op de haven

Oude Pekela Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Pekela wil de jachthaven in Oude Pekela deels privatiseren. Het plan maakt onderdeel uit van een algehele bezuinigingsoperatie.

Wethouder Jaap van Mannekes (SvP) heeft al een eerste gesprek gehad met vertegenwoordigers van de botenvereniging. Na het zomerreces worden de gesprekken voortgezet.

Onderhoud

Pekela denkt jaarlijks ongeveer 20.000 euro te kunnen besparen als bepaalde taken voortaan door de leden van de botenvereniging worden uitgevoerd. Daarbij wordt gedacht aan grasmaaien, prullenbakken legen en het toiletgebouwtje onderhouden. Deze werkzaamheden worden nu nog door personeel van werkvoorzieningschap Wedeka gedaan. Van Mannekes moet nog in gesprek met het schap.

Pekela investeert jaarlijks ongeveer 70.000 euro in vaarrecreatie. Naast het onderhoud aan de jachthaven gaat het ook om contracten met partijen over brugbediening. Het groot onderhoud aan de jachthaven in Oude Pekela, de enige jachthaven in de gemeente Pekela, komt nog altijd voor rekening van de gemeente. Recent is het toiletgebouwtje opgeknapt. ,,De botenvereniging is niet zo rijk om bijvoorbeeld steigeronderhoud voor haar rekening te nemen. Een complete privatisering is daarom niet aan de orde”, zegt Van Mannekes.

Als de botenvereniging instemt met de gedeeltelijke privatisering, mag de vereniging de haveninkomsten houden. Nu nog ontvangt de gemeente passantengeld.

Ruim 1 miljoen euro bezuinigen

De jachthaven werd in de jaren zeventig aangelegd en maakte deel uit van de reconstructie van het Pekelder Hoofddiep. Er zijn ongeveer tachtig plekjes voor boten. Volgens Van Mannekes doen jaarlijks tussen de tweehonderd en driehonderd vaarrecreanten met hun boten de jachthaven aan. ,,Sinds de opening van de vaarverbinding Erica-Ter Apel komen er ietsje minder schepen in de haven, maar we zijn nog altijd tevreden. We hebben een aantrekkelijke, goed onderhouden jachthaven. ’s Winters is het ook altijd druk. Er liggen dan veel boten op de helling.”

De bezuiniging op de jachthaven staat niet op zichzelf. Pekela moet de komende jaren ruim 1 miljoen euro bezuinigen. Er is de gemeente alles aan gelegen om financieel gezond te blijven. Ze zit midden in een herindelingsdebat met Veendam en Stadskanaal. ,,Je eigen broek ophouden is altijd beter in zo’n discussie”, sprak burgemeester Jaap Kuin eerder al.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.