Marcel Flink nodigde drie favoriete bands uit op zijn verjaardagsfeestje in Nieuwe Pekela, afgelopen zaterdag. Het feest was in volle gang toen de politie er een eind aan maakte.

Flink baalt behoorlijk en hij laat het er niet bij zitten. Hij gaat de gemeente Pekela aanklagen wegens smaad en laster. Woedend is hij dat de politie zaterdag een eind maakte aan zijn verjaardagsfeest dat in volle gang was in het Pekelder zalencentrum De Kiepe. De jarige stond zelf op het podium om de naar schatting tachtig gasten te trakteren op zijn muziek. Flink is een van de leden van de band Blindfolded.

Nazi-sympathieën

Voor zijn feestje had Flink nog een paar geestverwante bands uitgenodigd, Thematik 25 en Mortuary uit Duitsland en Les Eburons uit België. Die hadden hun optreden er al opzitten toen de politie een eind maakte aan het feest. De drie gastbands staan bekend om hun nazi-sympathieën en ook Blindfolded heeft een zeer rechts imago.

Wat precies zaterdagavond gebeurd is, is niet duidelijk. Er zouden hakenkruisen te zien zijn geweest en de Hitlergroet zou zijn gebracht, maar de gemeente en het zalencentrum willen er weinig over kwijt.

Verjaardag

,,Ik vierde gewoon mijn verjaardag’’, zegt Flink ,,en deze bands vind ik toevallig goed.’’ Het feest trok zo’n tachtig bezoekers. Dat die een kaartje moesten kopen om binnen te komen, maakt volgens Flink niets uit. Er bestaan immers ook feesten waar de gasten hun eigen drinken moeten meenemen.

Volgens de gemeente Pekela en de politie was het helemaal geen verjaardagsfeest, maar een neonazifestival. Marcel Flink is een bekend gezicht in het extreemrechtse milieu. ,,Ja, ik ben een nationaalsocialist en daar schaam ik mij niet voor.’’ Hij is boos. ,,Waarom zou ik geen feestje mogen geven?’’ Niets mee te maken, vindt burgemeester Jaap Kuin. ,,We willen dit soort feesten niet in Pekela.’’ Bovendien zou de vergunning niet in orde zijn.

Uiterlijk

Een medewerker van De Kiepe zag wel dat de gasten van Flinks verjaardagsfeest niet erg leken op de doorsnee bezoeker van het Pekelder zalencentrum, wat de thuisbasis is van ‘Samen Oud’, een kaartclub en ‘Vrouwen van Nu’. ,,Maar wij kijken niet naar uiterlijk’’, zegt de medewerker.

Ze mogen dan rondhangen in een extreemrechts milieu, dat blijkt niet expliciet uit de teksten van Blindfolded. ,,We zijn vooral heel erg boos’’, zegt Flink. De woede richt zich op de media en de overheid bijvoorbeeld. Daarom, zong hij zaterdag in De Kiepe, moet het volk opstaan en vechten.

Extreemrechts

De andere bands die zaterdag optraden zijn uitgesproken extreemrechts. National Sozialisten, voran! Nationale Aktivisten keiner stoppen kann! (Nationaalsocialisten vooruit, nationaalactivisten, zijn niet te stoppen!), zingt Thematik 25. Mortuary herdenkt op haar Facebook-pagina Horst Wessel, de schrijver van het partijlied van Hitlers NSDAP.

De punkmuziek vormt de basis voor dergelijke bands. De stroming vond in de begindagen vooral aansluiting bij een linkse, anarchistische subcultuur maar trok al snel mensen uit extreemrechtse kringen. Een illustere voorganger is Skrewdriver. Deze Britse band schreef nummers met titels als White Power en Race and Nation.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen