Ze moesten tachtig jaar oud zijn, in Pekela geboren, getogen en nog altijd wonen. In het boek Pekelders Verhalen blikken veertien Pekelders terug op hun Pekelder leven.

Een waardevol tijdsdocument en een project waar met veel plezier aan is gewerkt. Schrijver Feike Oppewal (70) blikt voldaan terug op de veertien levensverhalen van Pekelders die hij heeft opgetekend. ,,Op twee personen na is ons dat gelukt”, maakt Oppewal direct een voorbehoud. ,,Die twee mensen kwamen uit Wildervanksterdallen, maar hebben wel een verbintenis met Pekela. We hebben Wildervanksterdallen dus maar geannexeerd”, biecht de oud-huisarts schuldbewust op. ,,Maar voor het boek zijn deze verhalen over Pekela waardevol.”

94-jarige Jan van der Laan krijgt het eerste exemplaar

De boekpresentatie vond zaterdagmiddag plaats in het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela. Niet toevallig, want het betreft een jubileumboek vanwege het 30-jarig bestaan van het museum aan het Pekelder Hoofddiep.

De 94-jarige Jan van der Laan kreeg het eerste -, van vijfhonderd gedrukte exemplaren uitgereikt. Van der Laan is een van ‘veertien’ die zijn levensverhaal heeft verteld, een voormalige medewerker in een meubelfabriek, geboren in 1926 in destijds een van de oudste woningen van Oude Pekela. Behoudens bijna vier jaar Indië altijd in Pekela gewoond, gewerkt en geleefd. ,,En naar Indië wilde ik liever ook niet. Als ik een pond minder had gewogen, had ik er ook niet heen gehoeven namens het leger”, laat hij optekenen in het boek.

Ruim twee jaar trokken Feike Oppewal en Albert Leutscher uit om het boek te schrijven. Toch spreekt Oppewal niet van een zware bevalling. ,,Het was een boeiende tijdreis en mooi om naar de levensverhalen van mensen te luisteren. Soms zijn we wel drie, vier keer terug geweest om het verhaal compleet te krijgen. Mooi dat Albert er bij was. Hij spreekt ook Gronings. Twee geïnterviewden zijn inmiddels overleden, maar ze hebben hun levensverhaal nog wel kunnen lezen. Want, dat hebben we bij alle geïnterviewden gedaan. Het is hun verhaal, hun leven en zij mochten corrigeren als dat nodig was. Wij hebben slechts geluisterd en geschreven.”<

Pekelders zijn trots op hun woonplaats

Inspiratiebron voor het boek was een interview met een 80-jarige vrouw uit Feerwerd in deze krant. ,,Toen ik dat las dacht ik: oudere mensen hebben wat te vertellen. We zijn aan de slag gegaan en mensen opgezocht die aan de criteria voldeden. Geboren, getogen en woonachtig in Pekela. Van Bronsveen tot Boven Pekela.”

Wat in alle verhalen opvalt is dat de mensen trots zijn, zich een Pekelder te mogen noemen. En voor nagenoeg iedereen geldt de openstelling van het Pekelder Hoofddiep, voor de pleziervaart in 1989, als een hoogtepunt. ,,Want het gaf Pekela weer een boost”, weet Oppewal. Straten en huizen werden opgeknapt en Pekela kreeg weer kleur.

Een tweede deel komt er niet, ook niet als de verkoop loopt als een trein. Het is de bedoeling dat Oppewal en Leutscher jaarlijks op de website van het Kapiteinshuis verhalen van Pekelders publiceren., zodat de geschiedenis levend blijft. Die van Pekela.

Jubileumuitgave van het Kapiteinshuis

Pekelders Verhalen is een jubileumuitgave Stichting Westers/Kapiteinshuis. 120 pagina’s met tientallen full-colour foto’s. Bestel: secretariaat@kapiteinshuis.nl 12,50 euro plus verzendkosten. Gratis bezorging in Pekela

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen