Personeel gemeente Haren bang voor baan

Onrust in het raadhuis van Haren. Ambtenaren vrezen voor hun baan, nu de raad het college een extra bezuinigingsopdracht van twee miljoen per jaar heeft opgelegd.

Offers

De grote vraag is: welke offers brengt Haren? Zowel het personeel als de oppositie in de raad ziet de toekomst bezorgd tegemoet. De laatste jaren is er al flink in de ambtelijke organisatie gesneden.

Maandag vergaderen de raadsfracties over de financiën. ,,Natuurlijk zijn er zorgen’’, zegt directeur/gemeentesecretaris Madelon de Wilde. ,,Er is al een tijd veel onduidelijkheid over de toekomst, dat geeft onrust. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn.’’

Helderheid

De Wilde lichtte de 190 medewerkers (zo’n 160 fte) op het gemeentehuis donderdagochtend in over het raadsbesluit om in te zetten op behoud van een zelfstandige gemeente. De raad gaf het college via een motie een opdracht mee: een extra structurele bezuiniging van ruim twee miljoen. Bovenop het al geplande jaarlijkse miljoen.

Volgens De Wilde is het aan de raadsleden om gauw helderheid te geven over de precieze invulling van de maatregelen. ,,Zij moeten beslissen: wat gaan we niet meer doen? Daarna kunnen we kijken wat de consequenties voor onze medewerkers zijn.’’

‘Angstig tegemoet’

In het geval van een fusie met Ten Boer en Groningen voorzien personeelsleden dat er voor hen geen plek meer is. Immers, in Stad zijn de posten reeds bezet.

,,Iedereen is razend druk, de agenda’s zitten vol’’, zegt Martijn Lanjouw, voorzitter van de Ondernemingsraad. ,,Waar nog de ruimte zit voor nieuwe bezuinigingen weten we niet, dat is afwachten. De laatste tijd is de kaasschaaf al heel veel toegepast. We zien de raadsvoorstellen angstig tegemoet.’’

Wachten is het ook op de provincie, die haar standpunt op 29 juni bekendmaakt. Voor 1 juli 2017 moet er een herindelingsadvies bij minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken liggen. De minister beslist of hij met een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gaat. Zo ja, dan is 1 januari 2019 de beoogde herindelingsdatum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.