Peter de Vries.

Peter de Vries, van deejay bij Radio Westerwolde tot baas van NPO Radio 2: 'Als kleine jongen was Hilversum voor mij ver weg'

Peter de Vries. Foto: Pim Ras

Peter de Vries (48) werd in januari zendermanager van NPO Radio 2 en 5. Een onbekende? Niet in het radiowereldje. Hij begon als ‘manusje van alles’, las het nieuws voor, produceerde, presenteerde en was hoofd Radio van BNNVara.

Radio

,,Ik ben opgegroeid in Onstwedde, een dorp in Oost-Groningen. Mijn vader was dierenarts, maar ik had één droom: werken bij de radio. Op mijn zolderkamertje draaide ik de speakers naar buiten, zodat iedereen de muziek in de straat kon horen. Later begon ik bij de lokale zender, Radio Westerwolde, maar Hilversum, dat was voor mij als kleine jongen zó ver weg.”

Hilversum

,,Op m’n 24ste kwam die droom uit en belandde ik in Hilversum nadat ik journalistiek was gaan studeren. Ik kwam bij de NPS, als redacteur, producer, eigenlijk als manusje van alles. Voor mijn generatie een herkenbare route. En ik mocht Tom Blomberg vervangen om het popnieuws te presenteren. Ik dacht: nu ben ik hier, ik ga nooit meer weg. Daarna heb ik tien jaar het nieuws voorgelezen bij 3FM.”

loading  

Nieuws

,,Je kent dat zinnetje misschien nog wel: ‘dit is de radionieuwsdienst verzorgd door het ANP’. Dat kon smeuïger, vond ik. Toenmalig zenderbaas Paul van der Lugt trok ergens een paar ton vandaan en liet mij en een paar jongens onze gang gaan. Hebben we het uitgebreide journaal bedacht. De quootjes, de bliepjes, de verslaggevers ter plaatse. Elke zender kreeg bovendien zijn eigen nieuwsbulletin. Het is nog altijd iets waar ik trots op ben. De volgende stap was om het Radio 1 Journaal in de ochtend op de schop te nemen, samen met Jurgen van den Berg (voorheen van RTV Noord). De luistercijfers waren langzaam aan het teruglopen. We introduceerden allerlei nieuwe elementen, zoals de Kritiek van Jan Publiek.”

BNNVara

,,In 2017 koos ik ervoor om bij BNNVara achter de schermen te werken. Ik deed de eindredactie van onder meer Jan-Willem Start Op en Stenders Platenbonanza. Na een jaar vertrok zowel de directeur als het hoofd van de radio. Of ik die laatste functie wilde vervullen, was de vraag. Prompt vertrokken Gerard Ekdom en Domien Verschuuren. Toch wel een momentje hoor, als mensen als Domien je kantoor binnenstappen, nerveus gaan zitten doen en zeggen: ik ga weg.

Ik begreep hem wel trouwens. Domien was bij 3FM de laatste die de hoogtijdagen had meegemaakt. Had keihard gewerkt, veel teleurstellingen meegemaakt. Tja, wat doe je dan als verantwoordelijke? Dan slik je een meloen door, herpak je je en ga je aan de slag. Dat hebben we gedaan met Jan-Willem (Roodbeen, red.) en Jeroen (Kijk in de Vegte) in de ochtend. Prima gelukt, al zeg ik het zelf.”

Rob Stenders

,,En toen dreigde Rob Stenders óók nog weg te gaan. Nou, het vertrek van een derde kopstuk had ik niet getrokken. Dan had ik daar consequenties aan verbonden en was ik ook gegaan. We zijn gaan praten, praten, praten, bij hem thuis, bij mij. Maar ik heb hem op een gegeven moment wel gezegd: Rob, als jij wilt gaan: ik zie geen slot op de deur. Dat hij al rond was met Talpa, zoals her en der wordt beweerd, was niet mijn perceptie. Op 22 juni 2018 belde hij me op. ‘Ik blijf’.

Eind goed al goed, maar het heeft me wel een paar jaar van mijn leven gekost. Waarom hij gebleven is? Zendtijd én vrijheid, dat is de essentie van radio maken. Als deze jongens een Net-niet Top 40 willen maken op vrijdagavond dan bespreken we dat. Als zij op vrijdagavond besluiten om op de zolder van Wouter van der Goes radio te gaan maken, dan is daar ruimte voor.”

loading  

Kritiek

,,Als zenderbaas van NPO Radio 2 en 5 ben ik een bevoorrecht mens, zeker als je kijkt hoe iedereen reageerde op de coronacrisis. Na mijn toespraak in maart om thuis te gaan werken en we via Zoom, Teams en telefoon verder communiceerden, ontstonden zoveel ideeën. Binnen paar weken hadden we het Eerste Online Festival georganiseerd. Kritiek? Uiteraard ken ik die, ik lees alles.

Nee, NPO Radio 2 is geen verkapt commercieel hitstation, maar we moeten blijven kijken naar de publieke waarde. Ik stimuleer alle programmamakers goed na te denken over de maatschappelijke betrokkenheid. Gelukkig hebben we genoeg voorbeelden. De Top 2000 die zo’n beetje de hele gemeenschap verbindt. Jan-Willem Roodbeen die zich de aardbevingen in Groningen aantrok. De petitie voor Loeki de Leeuw. De daklozenuitzending van Ruud de Wild. De bijtjes van Stefan Stasse. We moeten alert blijven op die betrokkenheid.”

Top 2000 gaat door

De Top 2000 gaat ook dit jaar door, zowel op radio als televisie. ,,Met het Top 2000 Café in Beeld & Geluid. Uiteraard moeten we goed nadenken over hoe dat eruit komt te zien. Daarover zijn we in overleg met de NTR, de eigenaar van dat café. In november gaan we bekijken hoe we dat invullen. Of we bezoekers kunnen ontvangen en zo ja, hoeveel.”

Giel Beelen

,,Giel en ik gaan al even terug. Ik ken ook de verhalen, zijn capriolen, ik was er zelf vaak ooggetuige van. Toen BNNVara onlangs met Giel kwam (overstap naar NPO Radio 2, red.), was ik meteen enthousiast. Een geweldige radiomaker die zichzelf keer op keer opnieuw uitvindt. Die niet voor niets dertiende werd in de Top 40 van radiomakers van de afgelopen 100 jaar. De enige vrije plek op NPO Radio 2 was die van vier tot zes uur in de ochtend. En dat is het, hebben we benadrukt.

Geen garanties, geen beloftes naar een ander tijdslot. Giel zei volmondig ‘ja’. Was zo blij als een kind, maar zal zich toch opnieuw moeten bewijzen. Je bent op de radio zo goed als je laatste uitzending, maar het mooie: in de volgende heb je alweer een nieuw kans.”

loading  

Toekomst

,,Werken bij het grootste station van Nederland met al deze karakters is fantastisch. Mijn voorganger heeft dit station al naar de positie van marktleider gebracht. Het is aan mij om te zorgen dat we aan de top blijven. Dat betekent: plannen maken, blijven prikkelen en verrassen. Vandaar de veranderingen met Giel op NPO Radio 2, Jeroen van Inkel van 5 naar 2 in de ochtenden van het weekend. Bert Haandrikman naar de ochtend op Radio NPO 5 en op een dag stapt Jan Slagter binnen om te vertellen dat hij Daniël Dekker heeft aangetrokken. Voor de lunch op 5. Een meesterzet. Zoveel ervaring, zoveel kennis.

Wat me wel aan het hart gaat: de man/vrouw-verhouding. Van oudsher wordt radio gezien als het jongensspeeltje, maar ik wil iets doen aan die verhouding. Ik heb dat niet voor niets in het jaarplan van NPO Radio 2 geschreven. En er gebeurt al iets: Emmely de Wilt is vanaf oktober op zaterdag- én zondagochtend te horen - en er zit meer in het vat.”

menu