Petitie in Den Haag tegen 'creperen' van zeehonden

De strijd rond de redding van de zeehond laait op. De Tweede Kamer heeft een petitie met 28.000 handtekeningen overhandigd gekregen.

Activisten kanten zich tegen het ‘laten creperen’ van de zeehond. Een wetenschappelijke commissie adviseert minister Carola Schouten namelijk om de opvang van de dieren terug te schroeven.

Dat is tegen het zere been van stichting Dierenlot, een groep donateurs die opvangcentra en dierenambulances steunt.

Billboards

Schouten heeft nog geen besluit genomen. Dat wordt voor 1 juli verwacht.

De Tweede Kamerleden zijn alvast opgewarmd. In de statenpassage in Den Haag werden zij dinsdagmiddag aangespoord de opvang op het huidige peil te houden. Onder anderen Lenie van ’t Hart was present, compleet met knuffelzeehond.

Daniëlla van Gennip van Dierenlot noemt het advies van de Wetenschappelijke Adviescommissie Zeehondenopvang ,,heel griezelig’’. Haar stichting timmert via de sociale media aan de weg en met manshoge billboards langs snelwegen. ,,Met dit voorstel draaien we de klok 55 jaar achteruit.’’

Gespecialiseerde boa's

De commissie adviseert dat burgers voortaan geen hulpbehoevende zeehonden meer mogen oprapen en wegbrengen. Dat mogen alleen gespecialiseerde, zogenoemde groene boa’s doen. ,,Een beetje raar’’, zegt Van Gennip. ,,Waarom mag je een duif of een egel wel redden, en een zeehond niet meer? Van duiven en egels zijn er ook genoeg.’’

Gestrande pups moeten 24 uur de tijd krijgen om hun moeder terug te vinden. Zeehondenwachters zijn de enigen die mogen beslissen over een eventuele opname.

De populatie zeehonden in de Waddenzee is groter dan ooit tevoren. De groep groeide van 500 in 1980 naar bijna 15.000 nu en lijkt het maximum te hebben bereikt. In mei stelde ook de Waddenvereniging dat de balans zoek raakt. Zeehonden zijn de toproofdieren van de Waddenzee.

Petitie

Van de vijf opvangcentra lopen de ontheffingen af. De minister moet ook een besluit nemen over de toekomst van deze vijf, waarvan Pieterburen er een is.

De petitie Jacht op zeehond heropend? werd in het Kamergebouw warm ontvangen. ,,De zeehond heeft heel veel vrienden’’, concludeerde Van Gennip. ,,En breed in de samenleving.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.