Petitie tegen aanpak Ring Zuid

Belangengroep Groningen Verdient Beter (GVB) is een petitie gestart tegen de bestaande plannen voor de aanleg van de Ringweg Zuid.

Deze was woensdagochtend in een mum van tijd door vele tientallen mensen ondertekend. Komende zaterdag worden op het Helperplein, de Savornin Lohmanlaan, de Van Lenneplaan en de Vechtstraat handtekeningen ingezameld. Om nog meer aandacht te trekken, gaat ook een stoet auto’s rond rijden door de wijken in Groningen Zuid.

De actie heeft te maken met een vergadering op 23 juni in de Tweede Kamer over een tussenrapportage van voortgang van de Ring Zuid. De belangengroep wil de Tweede Kamer oproepen de gelden niet toe te kennen totdat er betere plannen zijn en wil de handtekeningen voorafgaand aan dat overleg overhandigen. ,,Voor die tijd proberen we in gesprek te komen met politieke partijen’’, vertelt GVB-voorzitter Pieter Sauer.

De bestaande plannen voor de Ring Zuid veroorzaken volgens de groep een ernstige aantasting van het leefklimaat in grote delen van de stad Groningen. Bovendien levert het gevaar op voor omwonenden, automobilisten en fietsers en neemt de luchtvervuiling toe, stelt GVB. De belangengroep wijst bovendien op de kap van meer dan duizend bomen en de bedreiging van het leefgebied van bijzondere soorten vleermuizen.

Sauer stelt dat er veel betere plannen bestaan, die de leefomgeving niet aantasten en niet zorgen voor meer en gevaarlijk verkeer door de wijken. ,,Het plan is te ingewikkeld met te smalle rijbanen, tunnels zonder de normale veiligheidsmaatregelen van een tunnel. Door het vervallen van op en afritten neemt het verkeer in de wijken toe, met groot gevaar voor fietsende kinderen.’’

De petitie is te vinden via http://www.petitie24.nl/petitie/616/ringzuid-groningen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.