Philipsmuseum Stadskanaal in voormalig bankgebouw

Het Philipsmuseum in Stadskanaal wordt dit najaar geopend en is gevestigd in een voormalig gebouw van de Rabobank.

Dat pand staat aan de Hunsingolaan. ,,We huren er ruimte en hebben daar alle spullen staan die we hebben verzameld en die iets vertellen over de tijd van de Philips-vestiging in Stadskanaal’’, vertelt Ed Donga.

Collectie

Hij werkte vele jaren bij die vestiging, die in 1955 werd geopend en in 2005 de deuren sloot. Met elf oud-collega’s nam hij niet lang na die sluiting het initiatief voor het opzetten van een museum. Ze richtten daartoe een stichting op.

,,We hadden zelf nog allerlei spullen’’, vertelt de 68-jarige Donga. ,,Beeldbuizen, halfgeleiders en apparatuur die voor de productie daarvan werd gebruikt. Maar ook oude foto’s en andere documenten. We kregen ook van andere oud-werknemers en op andere manieren spullen. Zo werd de collectie steeds groter.’’

Donga en de andere stichtingsbestuurders hadden die spullen graag willen tentoonstellen op het voormalig Philipsterrein, ook wel Mercuriuspark geheten. Daar wilden ze graag hun museum hebben maar dat bleek niet mogelijk. Dat terrein is inmiddels het eigendom van enkele ondernemers die er ruimte hebben gemaakt voor ‘schone energie’. Zo is het de bedoeling dat er onder meer een zonnepark op verrijst. Om dat alles mogelijk te maken, zijn de meeste gebouwen van Philips reeds verdwenen.

Zoektocht

,,We moesten daarom op zoek naar een andere plek. Die hebben we gevonden in het bankgebouw’’, zegt Donga. ,,Dat is geschikt. We leggen daar nu de laatste hand aan de inrichting en in november is het dan eindelijk zover dat we het museum officieel kunnen openen.’’

De keuze voor het voormalig bankgebouw betekent niet dat Donga en zijn collega-bestuurders helemaal geen bemoeienis meer hebben met het Philipsterrein. Op dat terrein staat namelijk nog wel een trappenhuis uit de tijd van Philips. Op de muur staat een kunstwerk waarop Mercurius, de god van de handel, is afgebeeld met in zijn handen het embleem van Philips.

,,Dat kunstwerk is in 1960 gemaakt door Johan Dijkstra, een van de kunstenaars van De Ploeg’’, weet Donga. ,,Wij willen graag dat het kunstwerk wordt gerestaureerd, dat het trappenhuis wordt opgeknapt en dat ze op het terrein blijven staan, als een herinnering aan de tijd van Philips.’’

Geld

De stichtingsbestuurders zoeken geld om dat voor elkaar te krijgen en hoorden gisteren van burgemeester en wethouders van Stadskanaal dat die 3000 euro geven. ,,Van andere kanten krijgen we gelukkig ook geld’’, aldus Donga.

De nieuwe eigenaren van het Mercuriuspark kunnen zich helemaal vinden in het initiatief van de stichting om het kunstwerk en trappenhuis te behouden. ,,Wij willen er alle medewerking aan verlenen’’, zegt Ben Timmermans, een van hen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.