Pieterburen on tour: duik in een bassin met zeehonden

De Wad ‘n Truck moet bezoekers aan Lauwersoog opwarmen voor het Werelderfgoedcentrum, waar het wad centraal staat. Bezoekers zwemmen er met zeehonden.

Een grijze zeehond scheert vlak boven haar hoofd langs. Ze strekt haar armen uit, wil het dier aanraken. Zogenaamd met haar billen op de bodem van een bassin in zeehondencentrum Pieterburen krijgt ze een hele andere kijk op hoe de dieren eruit zien, hoe ze zwemmen, hoe ze met een rotgang een haring uit het water plukken.

Kurkdroog

Na de vier minuten durende virtual reality film, die er met de speciale bril op het hoofd levensecht uitziet, stapt Adriana Slachter (11) weer uit de trailer. Onder de indruk van haar zwempartij, maar kurkdroog.

Pieterburen is aan het toeren. In de omgebouwde Amerikaanse trailer, toepasselijk omgedoopt tot Wad ‘n Truck, krijgen bezoekers een inkijkje in de onderwaterwereld, ze worden ingelicht over de gevolgen van plastic soep en kunnen hun er duurzame spullen kopen.

Werelderfgoedcentrum

De Truck staat aankomende week nog op het Waddenkwartier in Lauwersoog, daarna alleen in de weekeinden. De Wad ‘n Truck is, volgens marien bioloog Eline Postma (26), een schot in de roos. De truck is een voorloper van het Werelderfgoedcentrum dat vermoedelijk in 2018 of 2019 op Lauwersoog de deuren opent. Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee moet het ecologische visitekaartje van het Waddengebied worden. Een plek waar het verhaal van de Wadden, de zeehond, het Lauwersmeer en Schiermonnikoog wordt verteld.

Met de trailer worden bezoekers alvast enthousiast gemaakt. ,,Lauwersoog grenst aan een prachtig stuk wildernis’’, zegt Postma. We mogen volgens haar best heel trots zijn op onze Waddenzee. ,,Sommige mensen zien het gebied als een uitgestrekte moddervlakte, maar dat is absoluut niet het geval. Het wad heeft een heel bijzonder ecosysteem en het is een rustgebied voor miljoenen trekvogels.’’

Tunnelvisie

Ook de zeehond heeft een rol binnen dat ecosysteem. Al deelt niet iedereen die mening. ,,Het gebeurt wel dat mensen de trailer voorbij lopen en schreeuwen dat we zeehonden met rust moeten laten’’, zegt Postma. Volgens haar hebben die mensen last van tunnelvisie. ,,De populatie is op het moment stabiel, dat betekent niet dat we niets meer hoeven te doen. Als de mens veroorzaakt dat dieren in nood raken, dan zijn wij verplicht het dier te helpen.

De Wad ’n Truck is iedere woensdag, zaterdag en zondag geopend t/m 21 augustus van 11:00-17:00 uur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.