Pillenmisdaad duikt op in het Noorden

De zuidelijke harddrugsproductie verplaatst zich noordwaarts. In Drenthe, Groningen en Friesland worden nu Limburgse en Brabantse pillencriminelen gespot.

Zuidelijke kwartiermakers lijken hun kansen te grijpen in het Noorden, als reactie op de zware strijd tegen de ‘pillenboeren’ in het zuiden van het land. Drugscriminaliteit is daar meer aanwezig maar wordt ook steeds intensiever bestreden, vanwege het ondermijnende karakter voor de samenleving door de enorme winsten.

Verplaatsing

De Limburgse pillenproductie verplaatst zich noordwaarts, bevestigt Gery Veldhuis, sinds 1 januari de nieuwe politiechef Noord-Nederland. „Kijk maar naar de laboratoria voor synthetische drugs die hier opduiken. Wij hoorden in het Zuiden al dat de ‘kansen in het Noorden’ werden gepakt, vanwege de toenemende druk in het Zuiden”, zegt Veldhuis, die tien jaar ervaring heeft als politiebaas in Limburg.

,,Ik hoor het ook van mijn collega’s tijdens mijn kennismakingsgesprekken deze weken in het Noorden; dat ze merken dat er – en dan moet ik het zorgvuldig zeggen – mensen uit het Zuiden worden gespot en dat de noordelijke ondernemers in het kwaad zich openstellen met een warme ontvangst.”

Signalen

Er zijn signalen dat drugscriminelen naarstig zoeken naar onroerend goed in het Noorden. „Ik hoor dat ze hokken nodig hebben, infrastructuur, gekwalificeerde mensen. Je moet mensen vinden die de synthetische drugs voor je willen koken. Er zijn hier gebieden genoeg waar ‘ambities worden geboren’ als je zegt dat er wat te verdienen valt. De druk opvoeren in het Zuiden veroorzaakt een waterbedeffect: niet alleen naar het Noorden, ook richting Duitsland en België. De politie klaagt erover in Noordrijn-Westfalen, dat er altijd Nederlandse connecties zijn als er weer iets wordt opgerold.”

Veldhuis

Gery Veldhuis werd in 2008 korpschef Limburg-Zuid. Hij bereidde de fusie voor van de Limburgse politiekorpsen tot de Eenheid Limburg, waarvan hij in 2013 de eerste politiechef werd. Veldhuis is de opvolger van Oscar Dros als nieuwe politiechef Noord-Nederland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.