Pinquin blijft hopen op nieuw zwembad

Zwemvereniging De Pinquin heeft de hoop op een nieuw zwembad in de regio rond Zuidbroek nog niet verloren. Een werkgroep gaat in januari op pad om mogelijkheden te verkennen.

,,We willen langs bij de NAM, maar ook bij de Gasunie en de initiatiefnemers voor de windmolens die in ons gebied moeten komen. De vraag is of zij een gebaar willen maken richting de bevolking. We gaan naar de Gasunie omdat zij in Zuidbroek een stikstoffabriek gaan bouwen waar warmte vrijkomt. Mogelijk kan die warmte worden benut voor een zwembad'', vertelt voorzitter Nico Altena van de Pinquin.

De werkgroep die pas geleden is gevormd, krijgt bij de verkennende gesprekken ondersteuning van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond.

Geen subsidie
De Pinquin telt zo'n honderd leden. Een groot deel daarvan is onder de 14 jaar. Jarenlang is gebruik gemaakt van het overdekte wedstrijdbad bij Van der Valk in Zuidbroek. Met ingang van 1 januari kan dat niet meer. Van der Valk ziet geen andere mogelijkheid dan het bad te sluiten omdat de gemeente Menterwolde geen subsidie meer kan verstrekken.

De sluiting van het bad zat er aan te komen. Reden waarom Van der Valk in gesprek met gebruikers. Behalve De Pinquin maakt ook Snorkel en duiksportcentrum Kontiki Diving, met leden uit de hele provincie, gebruik van het bad. Beide kunnen terecht in Hoogezand. Ouders van tientallen kinderen die zwemles kregen in Zuidbroek zijn geholpen bij het vinden van andere zwemscholen in de regio. ,,Dat is ook gelukt en daar zijn we blij mee. We wilden dit op een nette manier regelen, ook voor de zwemvereniging en duikschool'', zegt general manager Victor de Reuver van Van der Valk.

Samenwerking
De Pinquin is met zwemvereniging de Inktvis in Hoogezand een samenwerking aangegaan nadat de leden hadden ingestemd met die plaats als nieuwe uitvalsbasis. ,,We hebben de leden vier opties voorgelegd'', vertelt Altena. ,,Samenwerken of fuseren met de Inktvis, stoppen en een verkenning doen naar een nieuw zwembad. De leden kozen voor de opties één en vier.''

Jacob Voorenhout van Kontiki is vol goede moed over de verhuizing naar Hoogezand. ,,Maar we moeten wel schipperen met onze uren en een deel van het bad delen met andere gebruikers. En de duikwinkel is nu nog in Zuidbroek. Dat zal op termijn nog moeten veranderen.''

Uitdaging
Wethouder Lian Veenstra stelt dat de werkgroep voor een uitdaging staat. ,,Ik stel me voor dat gekeken wordt naar de brede regio van HSSM (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde). De gemeente Menterwolde kan niet investeren in een nieuw bad. Daar is de financiële positie niet naar.''

Wat er na 1 januari met het zwembad bij Van der Valk gaat gebeuren is nog onduidelijk. ,,We laten het water er uit lopen en gaan ons beraden. Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen'', laat De Reuver weten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.