Pizzeria LUX in Groningen: Lekker hip of vloeken in de Italiaanse keuken? (+ video)

Wat vindt een echte Italiaanse pizzabaker van de pizza's van LUX?

Pizzeria LUX in de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen bestond op 2 november precies een jaar. Tijd om hun creatieve baksels te onderwerpen aan een test. Niet zomaar eentje. Een test met een echte Italiaanse chefkok.

Gewoon weer een wild plannetje van Lana Meyer (24). Zo omschrijven zij en haar vriend Jaap Jongenelen (32) de start van hun pizzeria LUX. ,,Ik weet niet waar het idee vandaan kwam. Het begon als een grapje en ik heb net zolang gezeurd tot Jaap ook enthousiast werd’’, zegt Meyer lachend.

Ze zijn allebei niet Italiaans en hebben zelfs nog nooit een voet in Italië gezet. Maar hun pizzeria met moderne pizza’s loopt als een tierelier.

Pizzatesters

Op het menu aan de muur staan geen calzone’s, pepperoni’s en margherita’s. Maar pizza’s met grappige namen zoals Honing im Kopf (met geitenkaas, appel, walnoten en honing) en Spacejam (met brie en jam). En voor veganisten en vegetariërs is er keuze genoeg.

,,De recepten hebben we zelf bedacht. In die tijd hadden we opeens heel veel vrienden omdat iedereen gratis pizza wilde testen”, zegt Meyer.

Internet

Tijd om die hippe pizza’s aan een test te onderwerpen. Wat vindt een echte Italiaanse chefkok van hun moderne pizza’s?

Luigi Bianco (61) steekt bij binnenkomst meteen van wal. ,,Wat voor deeg gebruiken jullie?’’ En: ,,Welk merk bloem?’’ Jongenelen ratelt braaf de antwoorden op. Als Bianco vraagt waar hij het pizza bakken heeft geleerd begint Jongenelen te blozen. ,,Internet’’, antwoordt hij.

Klef

In de keuken laat Bianco een paar trucjes zien. ,,Jullie drukken het deeg plat. Dan wordt het klef.’’ Hij zwaait met het bolletje dat langzaam in een lapje verandert. ,,Zo blijf het luchtig.’’

Jongenelen en Meyer bakken de pizza’s zelf. Gebiologeerd kijken ze naar Bianco’s techniek. ,,Super interessant’’, zegt Jongenelen.

Spacejam en Bread-Pitt

Als het tijd is om te proeven neemt Bianco plaats op de knusse leren bank. Op de steigerhouten tafel staan cactussen en er is een grote open keuken. LUX is geen restaurant. Mensen kunnen pizza’s afhalen of laten bezorgen.

Op tafel verschijnen vier verschillende pizzapunten. De Spacejam, de Bread-pitt (met serranoham, cherrytomaten en pijnboompitten), de Bastillion (met bacon en cashewnoten) en de Kleine Padawan (pesto, kip, chili en broccoli). Voorzichtig neemt Bianco een hap.

Eindoordeel

,,Dat is geen pizza, maar een focaccia’’, zegt hij over de Bastillion. De Spacejam vindt hij een toetje. Maar over het algemeen? ,,Lekker. Ik vind wat jullie hier doen leuk. Het is gedurfd dat jullie iets nieuws maken en ik waardeer jullie fantasie.’’

Meyer en Jongenelen halen opgelucht adem.

Goede doel

Binnenkort wil Meyer met de pizzeria ook goede doelen steunen. ,,Ik wil op de site een doneerknop, zodat mensen gemakkelijk een klein bedrag aan de Greyhound Foundation kunnen doneren. Die honden worden zwaar mishandeld en rennen mee in vreselijke hondenraces.”

Wanneer de knop op de site komt is nog niet duidelijk. ,,Ik ben er druk mee bezig’’, zegt Meyer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.