Plan van aanpak voor Marktplein Winschoten

De gemeente Oldambt werkt aan een plan van aanpak om de overlast van drugs- en alcoholmisbruik op het Marktplein in Winschoten aan te pakken.

Het is voor het eerst dat betrokken partijen als verslavingszorg Noord-Nederland, de gemeente, politie, jongerenwerk en GGD gaan samenwerken om de overlast in het Winschoter uitgaansgebied aan te pakken.

Drank- en drugsgebruik

Tot voor kort was het Marktplein in feite het domein van de politie. Jos Bruining, chef van de Oost-Groninger politie, past er evenwel voor om nog langer alleen op te draaien voor de problemen die veroorzaakt worden door drank- en drugsgebruik.

,,Het is voor de politie dweilen met de kraan open. Dit is niet langer zoals we het willen en moeten doen. We houden ons nu alleen bezig met oppakken van mensen op het Marktplein. We maken er vervolgens nog een proces verbaal van en dat is het. Dat is echt geen doen. We moeten het anders aanpakken. Niet aan de achterkant, maar aan de voorkant moeten we dit probleem aanpakken.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

De politiechef heeft er bij de gemeente Oldambt op aangedrongen dat de aanpak van het probleem op het Marktplein een gedeelde verantwoordelijkheid is. Hij heeft inmiddels de gemeente mee als bontgenoot. Bruining verwacht dat de andere partijen eveneens de noodzaak van een integrale aanpak zien en ook aanhaken.

Bruining ziet vooral veel in een integrale aanpak van veel gespecialiseerde partijen. ,,Het plan moet er ook snel komen. In ieder geval nog voor de zomer, want we willen ons vooral in de voorlichtingssfeer op scholen richten. Daar zit toch een groot deel van de doelgroep.”

Zorgen

Zorgen maakt de politiechef zich ook over het toenemend gebruik van de partydrug GHB. ,,We merken het steeds vaker op en signaleren het ook. Vooral in Winschoten. Deze drug is verwoestend voor de gezondheid. De veelal jongere gebruikers realiseren zich dat niet. Die vinden het blijkbaar een aardige drug. Het is goedkoop en ze komen gemakkelijk aan de spullen. Op internet kun je zo lezen hoe je deze drug maakt.”

Het is mede daarom dat de politiechef zeer binnenkort matrixborden op het Marktplein wil plaatsen, waarop voorlichtingsteksten over drugsmisbruik komen te staan.

Gemeenteraad

Een aantal partijen in de gemeenteraad van Oldambt zwengelde het alcohol- en drugsprobleem maandagavond ook maar weer eens aan in de commissie tijdens de bespreking van de politiecijfers 2015. PvhN, PvdA en Oldambt Aktief vroegen aandacht voor drugspreventie op scholen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.