Plan voor grasfabriek Veenkoloniën voorlopig in de ijskast

Het plan voor een grasverwerkend bedrijf in de Veenkoloniën gaat voorlopig de ijskast in. Eerst moet er meer duidelijkheid zijn over Europese regels.

‘Nieuwe regels’

Dat zegt Cees Jan Vogelaar, directeur van HarvestaGG. Dat in Lelystad gevestigde bedrijf wil zo’n grasfabriek bouwen en daarin het gras onder meer verwerken tot biobrandstof.

,,Volgend jaar komen er echter nieuwe Europese regels over biobrandstof’’, zegt Vogelaar. ,,Hoe die luiden, moeten we afwachten. De wetgeving daarover wordt in 2018 van kracht. Pas als we duidelijkheid hebben, kunnen we investeerders proberen te vinden. Die willen immers ook zekerheid. En als locatie blijft het Veenkoloniaal gebied dan uiteraard een optie. Dat is heel geschikt.’’

Streep door de plannen

HarvestaGG probeerde in de afgelopen jaren in dat gebied al twee keer een Green Goods Farm, de officiële naam van de grasfabriek, van de grond te krijgen. De eerste beoogde locatie was het bedrijventerrein Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal. Boeren uit de regio zouden het gras leveren en dat zou niet alleen tot biobrandstof maar ook tot veevoeder worden verwerkt. In de fabriek zou aanvankelijk werk zijn voor 25 personen.

Alles leek in kannen en kruiken maar uiteindelijk ging toch een streep door het plan. Het aardappelmeelconcern Avebe, dat ook op het terrein is gevestigd en een stuk grond aan HarvestaGG zou verkopen, zag af van die verkoop. Het was bang dat de grasfabriek geuroverlast zou veroorzaken. Andere bedrijven op het terrein hadden diezelfde angst.

Vogelaar zag daarop af van een vestiging in Ter Apelkanaal maar vond snel een andere plek: een bedrijventerrein in Stadskanaal, bij de provinciale weg N366. Maar toen een investeerder afhaakte, moest hij ook daar afzien van een vestiging.

‘In de schuldsanering’

Die twee mislukte pogingen hebben er volgens de directeur diep ingehakt. ,,We hebben veel geld uitgegeven, denk aan de vergunningen in Ter Apelkanaal. Daar kwam dus niets voor terug en daardoor is HarvestaGG in een schuldsanering terechtgekomen.’’ Daardoor verdwenen ook de meeste van de negen arbeidsplaatsen. ,,Maar we hebben die sanering overleefd. We wachten nu de nieuwe regels af en hopen dan alsnog ons plan uit te voeren.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.