Plan voor kabelbaan blijft zweven boven Stad

De kabelbaan blijft nog even zweven. B en W en de Groningen City Club gaan samen in gesprek over hoe luchtvervoer in de stad vorm zou kunnen krijgen.

Dat zei wethouder Paul de Rook woensdagavond tegen de raadscommissie verkeer. De fracties van ChristenUnie en VVD wilden een debat over de kabelbaan, nadat B en W nogal kort door de bocht een positief haalbaarheidsonderzoek van de stichting Flyover afwezen.

Dat leidde tot veel boosheid, onder meer bij de Groningen City Club (GCC). Die wil verder met het haalbaarheidsonderzoek en wil op zoek naar exploitanten en investeerders.

Geen cent

De Rook erkende woensdagavond dat het college te kort was geweest in zijn reactie op het haalbaarheidsonderzoek. Wel benadrukte hij nog eens dat de gemeente geen cent in het project wil steken. Eventueel stelt de gemeente wat ambtelijke capaciteit beschikbaar om de GCC verder te helpen bij het maken van het ideale plan voor een kabelbaan. Voor de GCC was dat het maximaal haalbare, de ondernemersclub had gehoopt op een duidelijke uitspraak van de raad: wordt de kabelbaan omarmd of niet.

Die duidelijkheid kwam er opnieuw niet. De oproep van VVD’er Sabine Koebrugge om lef te tonen, ten spijt. De fracties van SP, GroenLinks en Stadspartij maakten opnieuw kenbaar de kabelbaan niet te zien zitten. Het gaat ze te veel ten koste van de stad en ze plaatsen grote twijfels bij de verwachte passagiersaantallen.

Meer duidelijkheid

Zover willen andere fracties nog niet gaan. Marjet Woldhuis van 100%Groningen wil meer informatie 'om het debat naar een hoger niveau te tillen’. De Partij voor de Dieren blijft groot voorstander.

CDA en D66 vinden dat de koers van het college niet onverstandig is: er moet meer duidelijkheid komen en het is aan de maatschappelijke initiatiefnemers om die duidelijkheid te verschaffen. Student&Stad kan zich wel wat bij gondels in de binnenstad voorstellen, maar vindt een afweging moeilijk te maken.

Al die vraagtekens deden Koebrugge opperen om deskundigen te vragen de raad in een expertmeeting bij te praten. Een idee dat nog geen weerklank vond.

Eindpunt

En dus gaat het gesprek over de kabelbaan, dat eigenlijk al sinds het begin van deze eeuw loopt, nog even verder. ,,Heeft het college eigenlijk een eindpunt in gedachten’’, vroeg PvdA’er Sebastiaan Ruddijs. ,,Wanneer is een moment van besluiten aangebroken?’’

Nog lang niet, zei De Rook. ,,Wij hebben geen eindpunt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.