Hoe gaat de wijk Opwierde in Appingedam er in de toekomst uitzien? De plannen werden woensdag voorgelegd aan de raad van de gemeente Eemsdelta.

In de grootste woonwijk van Appingedam worden honderden huizen gesloopt en herbouwd in het kader van de versterking. Dat gaat in fases. Woensdagavond besprak de raad het ‘beeldkwaliteitplan’ voor Opwierde-I, het deel van de wijk ten noorden van de Burgemeester Klauckelaan en de Burgemeester Hooft van Iddekingesingel. Dit is een project van circa 800 huizen waarvan het grootste deel huur is en een deel koop.

Dit beeldkwaliteitplan is een kader waar toekomstige bouwplannen aan worden getoetst. Zo staat erin dat inspiratie voor de nieuw te bouwen woningen moet worden opgedaan in Appingedam zelf, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de Groninger rode baksteen. Zo past de nieuwe architectuur straks goed bij de oude architectuur.

Communicatie en keuze?

Raadsleden hadden vooral vragen over de communicatie richting de bewoners. „We hebben het nu vooral over gebouwen en stenen. Maar er wonen mensen”, zei raadslid Aagje Elderman-Star (CDA). „Worden zij voldoende meegenomen?” Ook waren raadsleden bezorgd over de keuzevrijheid voor de bewoners. „Het lijkt nu alsof er een keuze is tussen de aardbeienranja van de Lidl en de aardbeienranja van de Jumbo”, zei raadslid Cindy Looyé-Sinnema (GroenLinks).

Volgens wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) is iedereen zich bewust van het feit dat er mensen wonen in de stenen. Maar in het opstellen van het beeldkwaliteitplan zijn de bewoners niet actief op de hoogte gehouden. Ook blijft er straks genoeg te kiezen over, denkt de wethouder. Het plan is vooral een referentiekader voor professionals zoals architecten.

Puntdaken, skylines en villa’s

Uit het plan blijkt dat er niet veel verandert aan de inrichting van de wijk. Straten blijven veelal op dezelfde plekken liggen, op een paar locaties na. Maar er zijn ook opvallende dingen: bij de Nicolaas Westendorpstraat komen ‘urban villa’s’, vier vrijstaande huizen omgeven door groen. Op de locatie waar nu het Noorderpoort huist, moet een ‘bijzondere skyline’ ontstaan met ‘luchtige bebouwing’.

De meeste huizen krijgen een puntdak. Behalve de woningen aan de Ripperdastraat, Houwerdastraat, Heiman Akkerstraat en de Rengersstraat. Daar komen de huidige platte daken terug, als een soort knipoog aan de panden die er nu staan. In deze vier straten staan de zogenaamde ‘Bronswoningen’, arbeiderswoningen waar vroeger werknemers van de Brons Motorenfabriek woonden.

Flexwoningen, appartementen en gewone gezinswoningen

Het opvallendst is misschien wel dat de portiek- en galerijwoningen verdwijnen. ‘Deze zijn klein en voldoen steeds minder aan de hedendaagse wooneisen’, staat er in het document. In plaats daarvan komen er appartementen en gewone gezinswoningen. Er wordt ook gekeken naar ‘flexwoningen’, huizen die geschikt zijn voor gezinnen en die mogelijkheid hebben voor een slaapkamer op de begane grond.

Er worden in Appingedam evenveel woningen gesloopt als herbouwd, maar bewoners komen niet automatisch terug op hun oude plek. De woningcorporaties Het Groninger Huis en Woongroep Marenland gaan met hun huurders om tafel om te kijken waar zij heen willen verhuizen.

De gemeenteraad Eemsdelta stemt volgende week over het beeldkwaliteitplan. In Opwierde-Zuid, waar 389 huizen tegen de vlakte gaan, zijn de werkzaamheden al een heel eind op weg. Meerdere bewoners wonen al in hun nieuwe stulpjes. Het ‘Hart van Opwierde’, in totaal 337 woningen, volgt later.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen