Groeiende festivalherinnering dankzij biologisch afbreekbaar polsbandje met plantenzaadjes ('Toen ik het bedacht, vond ik het vooral grappig')

Tessa Hesseling toont haar biologisch afbreekbare festivalbandje met plantenzaadjes. Foto: Siese Veenstra

Festival voorbij? Stop je festivalbandje in de grond en laat het groeien. Tessa Hesseling bedacht Plantjebandje, een biologisch afbreekbaar polsbandje met plantenzaadjes. Ze is genomineerd voor Popgala Noord.

Zelf bewaart ze haar festivalbandjes altijd. Voor Tessa Hesseling zijn het herinneringen. Aan Lowlands, Welcome to the Village, Pinkpop, Eurosonic. Ze heeft vrienden die nog steeds polsbandjes dragen van twee jaar geleden.

Anderen gooien de bandjes gewoon bij de vuilnis. Festival voorbij en weg met dat lastige ding om je arm. Dan is een festivalbandje gewoon afval. Plastic afval, meestal.

Student vormgeving aan Academie Minerva Tessa Hesseling, die voor een schoolopdracht werd gevraagd om oplossingen te bedenken voor problemen van festivals, vroeg zich af of dat niet anders kan. ,,Waarom die hele productie van waardeloos plastic voor één weekend?’’

Circulair design met hennep

Mooie samenloop van omstandigheden was dat de Hanzehogeschool, waar kunstacademie Minerva onder valt, met de ‘Hemp Design Factory’ werkt aan circulair design met hennep. Daar paste een duurzaam festivalbandje goed in.

Het probleem van een biologisch afbreekbaar bandje was wel: hoe bewaar je die herinnering waar zoveel festivalgangers aan hechten? Hesseling bedacht een originele oplossing. Als je plantenzaadjes in het bandje stopt, kun je het letterlijk teruggeven aan de natuur en krijg je er een groeiende herinnering aan je festival voor terug.

Plantjebandje was geboren.

,,Toen ik het bedacht vond ik het vooral grappig, maar in gesprek met mijn docent bleek het eigenlijk best een goed idee. Ik had geen idee dat het zo groot zou kunnen worden.’’

Ontwerp opgepikt door Innofest

Haar ontwerp werd serieus opgepikt door Innofest, organisatie voor innovatie op festivals. Ze kreeg subsidie om het verder uit te bouwen, want festivals zijn nadrukkelijk bezig met duurzaamheid en vergroening. Ook op de conferentie van Eurosonic Noorderslag, waar de Europese muziekindustrie zich buigt over de ontwikkelingen in het vak, is duurzaamheid een belangrijk thema.

Via Innofest kwam Hesseling in contact met Dutchband, het bedrijf dat het grootste deel van de festivalbandjes in Nederland produceert. Ook daar was enthousiasme en interesse in samenwerking. Op het Groningse dancefestival Paradigm konden de bandjes afgelopen zomer worden getest.

Hesseling moest aan de bak, want een prototype had ze nog niet. Hoe verwerk je de zaadjes erin, hoe maak je een sluiting zonder plastic? Ze zocht zaadjes die je ook in september nog kon zaaien, had haar huis volstaan met tuinkers, volgde een weefcursus in Finsterwolde.

‘Toen dacht ik: dat moet anders kunnen’

Ze maakte zeventig bandjes van hennep met de hand. Het kostte haar een halve zomer. Lachend: ,,Toen dacht ik: dat moet anders kunnen.’’ De rest - ze had in totaal 130 nodig- liet ze maken van linnen.

De reacties op Paradigm waren enthousiast, zeker van de artiesten die wekelijks polsbandjes krijgen aangemeten en weer weggooien. Dutchband heeft interesse om Plantjebandje verder te ontwikkelen. Hartstikke leuk allemaal, maar Hesseling zelf richt zich eerst weer even op haar studie. ,,Ik moet ook gewoon nog afstuderen.’’ Daarna ziet ze verder.

,,Plantjebandje heeft me in ieder geval veel gebracht. Het is heel bijzonder om te zien hoe een simpel ideetje de wereld intrekt. Ik ben gevraagd voor allerlei interviews, heb zelfs een TedTalk gegeven. En nu ben ik genomineerd.’’

Hesseling is een van de genomineerden op het Popgala Noord in de categorie ‘beste innovatie’. De andere genomineerden zijn Easyguard en Ticketpay. Popgala Noord wordt vanavond gehouden in het Grand Theatre in Groningen.

menu