Plaquette Twee Bruggen Oostersluis onthuld

Exact 71 jaar na de bevrijding van Groningen onthulde burgemeester Peter den Oudsten zaterdag de plaquette De Twee Bruggen bij de Oostersluis.

De plaquette herinnert aan de dramatische gebeurtenissen die daar plaatsvonden op 16 april 1945. De twee bruggen die er lagen waren door de Duitse bezetter omhoog gezet. Daardoor konden de Canadezen niet doorstoten richting Delfzijl. Het doel van de bezetters was tijdwinst. Ze wilden meer tijd om naar Delfzijl en verder naar Emden te vluchten. Terwijl de Duitsers zich in de stad al hebben overgegeven ontbrandt een felle strijd bij de twee brugen. Popke Dijkema, zijn broer Jakob Jan en zoon Jan doen een poging de bruggen neer te laten. Ze worden gedekt door de Canadese soldaat Roy Coffin. het is een levensgevaarlijke onderneming, maar het lukt. Al gaat het ten koste van het leven van Coffin.

Op initiatief van Oosterpark Nooit Saai is op de plek een boom geplant, een suikeresdoorn en een plaquette met tekst van Peter de Kan: ...denk en doe als Roy, die een brug naar de toekomst sloeg...

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.