Plastic Attack treft Albert Heijn Korenbeurs

Overbodig plastic moet de wereld uit. De actie Plastic Attack wil daaraan bijdragen. Donderdagavond troffen actievoerders van het gemoedelijke slag elkaar bij Albert Heijn aan de Vismarkt.

Een dame met een rieten mandje. Een mevrouw met een juten boodschappentas. Studenten. Ze verzamelden zich gisteren aan het einde van de middag bij Albert Heijn aan de Vismarkt, deden er ‘gewoon’ hun boodschappen, rekenden af om vervolgens de net aangeschafte producten te ontdoen van het overbodige verpakkingsmateriaal en dat ter plekke weg te mieteren.

Statement

Als statement, zegt Hugo Brouwer die het initiatief nam voor de actie Plastic Attack. Het is een soort flashmob: een groep mensen komt bijna spontaan bijeen bij een supermarkt, om alle plastic verpakkingsrommel achter te laten om de overdaad ervan te laten zien. Brouwer kwam de actie tegen via een filmpje op internet. Plaats van handeling: een supermarkt in het Britse Bristol.

Brouwer dacht: dit kan in Groningen ook en trommelde enkele milieubewuste medestrijders op onder wie Maria Koijck, kunstenaar uit de stad die wereldwijd kunstwerken maakt van afval. Via social media gaven ze ruchtbaarheid aan de actie.

‘Het gaat niet om scheiden van afval’

Dat leverde donderdagavond een klein gezelschap actievoerders op de Vismarkt op. Koijck strijdbaar met een vlag, Brouwer om een en ander uit te leggen. ,,Mensen zeggen direct dat ze hun afval scheiden. Maar het gaat niet om scheiden van afval, het gaat om de basis. Veel verpakkingsmateriaal is domweg niet nodig.’’

Koijck praat een woordje mee. ,,Je moet ergens beginnen. Ja, ik ben een rasoptimist wat het milieu betreft, anders word ik depressief. Waar het om gaat is dit: als consument hebben we de macht.’’

Ideeënbus

Albert Heijn voelde zich weliswaar wat overvallen door de actie, maar verzon een handige aanpak door de Plastic Attack te omarmen. ,,We hebben in overleg met onze afvalexpert op het hoofdkantoor een ideeënbus geplaatst voor tips, twee afvalbakken voor papier en plastic én we delen tassen van biologisch katoen uit. Albert Heijn doet al veel op dit gebied. We zijn koploper in recyclen’’, zegt assistent supermarktmanager Danique van der Veur.

Marjan Tappel ontdoet haar tomaten en paprika’s van plastic. ,,Overbodig dat plastic. Groente en fruit met deuken smaakt net zo lekker.’’ Monique Modderman wenst zelfschepbakken.

Zaterdag vindt de Plastic Attack plaats in de Jumbo aan de Beren, donderdag in de Lidl aan het Wielewaalplein. Aanvang 16.45 uur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.