Pleidooi voor Tiny Houses in Groningen

Een nederzetting vol milieuvriendelijke en duurzame kleine zelfgebouwde woningen, oftewel Tiny Houses. De raadsfracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren vragen het college van Groningen een experiment te ondersteunen.

Tiny Houses is een fenomeen dat in de Verenigde Staten is ontstaan nadat de financiële en de woningmarkt instortten. Oorspronkelijk ging het om op wielen verplaatsbare huisjes van maximaal 50 vierkante meter.

Energieneutraal of zelfvoorzienend

Tegenwoordig zijn er ook exemplaren die niet mobiel zijn en kant en klaar worden gebouwd. ,,Ze zijn vaak energieneutraal of zelfvoorzienend’’, zegt raadslid Martijn van der Glas (GroenLinks).

De beide fracties vragen het college een of meer gebieden voor deze woonvorm aan te bieden. Van der Glas: ,,Je zou bijvoorbeeld aan Westpark, Meerstad of het Suikerunieterrein kunnen denken. We worden steeds vaker door Stadjers benaderd met de vraag of dit mogelijk kan worden gemaakt. Het zijn vaak mensen die een andere levensstijl met minder consumptie en minder bezit nastreven.’’

Milieubewust en duurzaam

De kosten om deze woningen zelf te bouwen liggen rond de 25.000 euro. Een kant en klaar huis kost tussen de 35.000 en 45.000 euro. Het is volgens Tiny House Nederland niet bekend of het mogelijk is hier een hypotheek voor af te sluiten. Ook is onduidelijk of inschrijving in de basisadministratie van de gemeente mogelijk is. GroenLinks en Partij voor de Dieren dringen er bij het college dan ook op aan ‘eventuele obstakels’ weg te nemen.

Van der Glas: ,,Dus er moet bijvoorbeeld geen sprake zijn van bodemverontreiniging of botsing met ecologische belangen.’’ Hij trekt samen op met Gerjan Kelder van Partij voor de Dieren. Kelder: ,,Het milieubewuste, duurzame karakter van de Tiny Houses vinden we prachtig. Het is de hoogste tijd dat deze woonvorm hier mogelijk wordt gemaakt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.