Plek azc Grootegast ineens ongewis

De locatie voor de opvang van 300 asielzoekers aan de Bovenweg in Grootegast lijkt van de baan. De eigenaar en projectontwikkelaar komen er niet uit, meldt de gemeente.

Er staat op dit moment een boerderij op de locatie Bovenweg 19, waar het asielzoekerscentrum moest komen. Het pand staat te koop en zou worden afgebroken om plaats te maken voor de opvang van 300 asielzoekers. De eigenaar van de boerderij en de projectontwikkelaar hadden een overeenkomst gesloten over het perceel.

De ontwikkelaar had het perceel gekocht ‘onder voorbehoud van tijdelijke bestemmingswijzigingen’. Dat wil zeggen: als de ontwikkelaar zeker kan zijn dat de plannen uitgevoerd worden, gaat de koop door. De afspraak tussen de twee was vastgelegd tot 15 juni.

Op 14 juni zou er door de gemeente Grootegast een klap worden gegeven op het besluit over het asielzoekerscentrum op de eerder genoemde locatie. Dat zou dus precies op tijd zijn. De raadsvergadering ging wegens het plotselinge overlijden van burgemeester Kor Dijkstra - op 7 juni - echter niet door. De gemeenteraad besloot namelijk de vergadering af te blazen en het besluit over de zomerperiode heen te tillen.

Hoe het komt dat de eigenaar en de ontwikkelaar niet met elkaar verder willen, is niet bekendgemaakt.

De gemeente Grootegast kan nog niet ingaan op de gevolgen voor de locatie van het asielzoekerscentrum.

,,Het is even afwachten, na de zomer komt het dossier weer op de agenda’’, zegt gemeentewoordvoerder Joost Tanasale.

De gemeente richt zich volgens Tanasale nu vooral op hoe het burgemeesterschap op termijn kan worden ingevuld.

Plannen waren eerder dat Grootegast een asielzoekerscentrum voor 500 vluchtelingen zou krijgen aan de Legolaan in Grootegast. Dat plan riep echter zoveel weerstand op dat de gemeente besloot de plannen te heroverwegen en op zoek te gaan naar een andere locatie voor 300 vluchtelingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.