Plofkraken schering en inslag in grensregio

Na een serie plofkraken op geldautomaten in de Duitse grensregio roept de politie banken op de deuren tussen elf uur 's avonds en zes uur 's morgens te sluiten.

Na een serie plofkraken op geldautomaten in de Duitse grensregio roept de politie banken op de deuren tussen elf uur 's avonds en zes uur 's morgens te sluiten.

De politie doet de oproep omdat ze sinds juli met dertien plofkraken op geldautomaten in bankfilialen is geconfronteerd. De pinautomaat zit vaak in een altijd toegankelijke ruimte in de bank.

Het gaat om banken in het grensgebied tussen Bellingwolde en Coevorden. In bijna alle gevallen gingen de daders met hun buit de grens over.

Politiewoordvoerder Achim van Remmerdem wil niet zeggen hoeveel geld de daders inmiddels buit hebben gemaakt. ,,Ze voeren de plofkraken wel met grof geweld uit. Daarbij hanteren ze steeds dezelfde methode. Ze nemen gasflessen mee. Spuiten het gas in de geldautomaten en daarna laten ze de boel exploderen.”

Van Remmerdem noemt het een wonder dat er tot dusver geen gewonden zijn gevallen. ,,In veel gevallen wonen er mensen boven de bankgebouwen.”

De daders hebben tot dusver voor ruim een half miljoen euro schade aangericht aan de bankgebouwen. De politie heeft inmiddels contact met de politie in Drenthe gehad, omdat ze er vrijwel zeker van zijn dat de bendeleden na hun kraak naar Nederland vluchten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.