Plogging: rennen en opruimen tegelijk (en nu ook in Groningen)

De nieuwste hardlooptrend uit Zweden, Plogging, heeft ook Groningen bereikt. Foto: Shutterstock

Plogging, zo heet de nieuwste hardlooptrend uit Zweden die nu ook Groningen heeft bereikt. Op 16 juni staat het eerste plogging-evenement van Noord-Nederland op stapel: Plogging Groningen . Marnix Zandstra (21) legt uit.

Laten we bij het begin beginnen. Wat is plogging?

„Plogging is een samentrekking van twee woorden: plocka, dat afval opruimen betekent, en jogging. Het is dus hardlopen afval opruimen tegelijkertijd. Plogging is overgewaaid uit Zweden waar het een enorme trend is.”

En toen dacht jij... dat hebben wij ook nodig.

„Ja, samen met vier anderen studenten! We volgen allemaal de minor Event Management aan de Hanzehogeschool en een van de opdrachten is het organiseren van een eigen evenement. Na wat research kwamen we deze trend op het spoor en dachten we: dit willen we wel naar Groningen halen: steeds meer afval belandt in de natuur en dit is een goede manier om mensen daarvan bewust te maken. Het gaat de eerste keer zijn dat er een plogging-evenement in Noord-Nederland wordt gehouden.”

Hoe gaat het in zijn werk, hardlopen en afval rapen tegelijk?

„We hebben het natuurlijk zelf ook even uitgeprobeerd. Er zijn meerdere manieren mogelijk. Je kunt rennen met een vuilniszak in je hand of bijvoorbeeld met een klein rugzakje. Zo eentje die je op je buik of je rug kunt dragen, met van die touwtjes aan de zijkant. We zijn nog aan het afwegen wat de beste optie is en of we de lopers wel of geen grijpers meegeven. In elk geval krijgt iedere deelnemer handschoenen en een T-shirt.”

Is het eigenlijk een wedstrijd?

„Ja. We hebben wel speciaal twee afstanden gekozen: 8 kilometer voor de fanatieke lopers en 4 kilometer voor de minder fanatieke lopers en deelnemers die vooral meedoen voor het opruimen. Maar iedereen is vrij om van de route af te wijken: we willen vooral zo veel mogelijk oprapen. Aan het eind meten we zowel de tijd als het gewicht van het verzamelde afval. We overwegen nog of we moeten kiezen voor een minimum aantal kilo’s, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat het afval blijft liggen.”

Hebben we er in na 16 juni een nieuwe traditie bij in Groningen?

„Het idee is sowieso om het evenement vaker te laten plaatsvinden. Het is even de vraag of wij dan nog de organisatoren zijn. Elk half jaar komen er weer nieuwe studenten Event Management bij, dus misschien kunnen we het stokje doorgeven. We hebben ook een leraar die veel aan hardloopwedstrijden meedoet, hij is ook geinsteresseerd om de organisatie over te nemen.”

Wat gebeurt er met het afval?

„We verzamelen alles in een container die vlakbij de finish staat. Hierna gaat het naar afvalverwerker Renewi, onze hoofdsponsor. Zij scheiden en recyclen het. Het inschrijfgeld gaat naar 4GreenFoundation, een stichting van twee Groningers die met duurzame energie de wereld rondzeilen en onderweg met de lokale gemeenschap stranden schoonmaken.”

Plogging Groningen, 16 juni, 13.00 uur. Start: ACLO Sportcentrum, Blauwborgje 16 in Groningen. Nog meedoen? Inschrijven kan via www.plogginggroningen.nl

menu