Poëzie vanaf 't hoofdkussen

Stadsdichter Kasper Peters en zijn voorganger Joost Oomen bezochten het Beatrix Kinderziekenhuis in het UMCG. Ze schreven samen met patiënten gedichten.

Jade zit op haar ziekenhuisbed. Stadsdichter Kasper Peters stapt wat warrig haar kamer in: ,,Ik heb een mooi gedichtje gemaakt, maar dat heb ik op mijn nachtkastje laten liggen”, zegt hij terwijl hij in zijn tas vol losse papiertjes rommelt.

De spanning is gebroken, de patiënte glimlacht verlegen.

Ze kijkt haar moeder ietwat geïrriteerd aan omdat ze wil dat ze de kamer verlaat. Haar moeder zegt, op de gang: ,,Jade voelt zich vandaag niet zo lekker, maar ze vindt het wel leuk dat de dichter langskomt.”

Dichters Kasper Peters en Joost Oomen zijn deze donderdag te gast op de kinderafdeling van het UMCG. Ze trapten daarmee de landelijke Poëzie geeft kracht-tour af, van stichting Poëziepaleis, die poëzie voor en door kinderen stimuleert.

Het bezoek van de dichters is privé. Poëzie schrijven gaat niet als er pottenkijkers in de buurt zijn. Concentratie is nodig.

Voormalig stadsdichter Oomen mag de ‘puberkamer' in. Als een waar docent gaat hij aan de slag. Hij vraagt de drie tienermeisjes hun zintuigen te gebruiken. ,,Wat ruik je? Wat zijn de geluiden van het UMCG?” Zijn opzet werkt: de meisjes zitten na een uur nog druk te schrijven, twee aan een tafel en een meisje zittend op haar bed.

,,De meisjes zijn helemaal weg van Joost. Hij doet het superleuk,” zegt Mirjam van Gent, hoofd pedagogische zorg.

Precies wat het Poëziepaleis voor ogen heeft: ze wil de kinderen louter plezier schenken. Of, zoals medewerker Elisabeth Moolenaar van het Poëziepaleis zegt: ,,Het is aan de kinderen zelf wat ze willen. Ze mogen samen met de dichters een gedicht schrijven. Soms, als kinderen zich daar te ziek voor voelen, draagt de dichter voor uit eigen werk.''Maandag is er nog een kans om de dichters te ontmoeten. De gedichten van de kinderen komen, ingelijst, in de bibliotheek van het ziekenhuis te hangen. Ook kunnen kinderen hun werk insturen naar het Poëziepaleis. Elk jaar maakt de stichting twee dichtbundels met daarin de mooiste honderd gedichten. Misschien staat er wel een kersvers gedichtje uit Groningen tussen.

Foto Duncan Wijting. Jade is verheugd dat stadsdichter Kasper Peters haar een bezoekje brengt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.